måndag 8 juli 2019

Isländsk mördare dejtar på Tinder efter halva straffet

Med ett tjugotal knivhugg mördade mannen sin kärleksrival. Därefter gjorde han sig av med föremål som skulle kunna binda honom till mordet. Men när han häktades för andra gången erkände han dådet. Mannen dömdes till sexton års fängelse - men efter bara halva tiden är han nu aktiv på Tinder, berättar Fréttablaðið.

Året var 2009 när en ung isländsk man i en video på Youtube bekände sin kärlek till en kvinna. Videon fick en hel del spridning eftersom många tyckte att han det var fint hur han talade om henne. Men hon hade redan ett förhållande med en annan man - en person som också var vän med den man som gjorde videon.

På kvällen den 14 augusti 2010 åkte mannen hem till vännen. Han hade med sig en kniv och han hade planerat dådet. Samma kväll hade han varit ute på kvinnan och druckit alkohol. Hon var kraftigt berusad somnade hemma hos honom. Han tyckte sig då ha funnit rätt tillfälle för att göra sig av med rivalen. I rätten berättade han om själva mordet.
"Jag stod där en liten stund. Jag tror att jag stod där i några minuter eller så och så högg jag honom rakt i bröstet. Jag högg honom två gånger och så for han upp och började springa mot dörren så jag högg honom i halsen och han ramlade och jag högg honom sedan i ryggen."
Mannen åkte först till hamnen i Hafnarfjörður. Där kastade han bland annat en del av de kläder han hade på sig vid tiden för mordet i i vattnet. Andra föremål kastade han på soporna.

Två dagar senare grips mannen för första gången. Han nekar och släpps så småningom. Nästa gång han grips är den 26 augusti. Då har polisen mer bevis. Efter nio dagar erkänner mannen mordet.

Under rättegången i Héraðsdómur Reykjaness berättar mannen att han inte ansåg att kvinnan och rivalen var lyckliga. Själv hade han sedan en längre tid konstaterat att han bara skulle kunna få henne om han undanröjde honom. Så småningom började planerna på mordet ta form.

Rätten ansåg inte att mannen kunde dömas till ett fängelsestraff eftersom han led av en psykisk störning. I stället sattes han i förvar. Han skulle dessutom betala totalt 3 miljoner isländska kronor i skadestånd.

Domen överklagades till Hæstiréttur Íslands. Här gjorde rätten en annan bedömning. Mannen dömdes till sexton års fängelse för mord. Hæstiréttur Íslands höjde även skadeståndet till offrets anhöriga.

Anhöriga till mordoffret var mycket upprörda efter den första domen. När den revs upp och mannen dömdes till fängelse applåderade de när domslutet lästes upp. Utanför salen omfamnade de varandra.

Hæstiréttur Íslands meddelade domen den 13 oktober 2011. Eftersom mannen fick räkna in den tid han suttit häktad har han nu avtjänat ungefär halva straffet. Nu är han aktiv på Tinder. Det rapporterar Fréttablaðið som hittat informationen i en grupp på Facebook där kvinnor delar med sig av negativa erfarenheter från personer som de träffat genom dejtningappar och andra nättjänster.

En app som Tinder är inte tillåten för den som avtjänar ett fängelsestraff. Att mannen nu kan använda Tinder innebär alltså att han inte längre sitter på anstalt. Han har tidigare flyttats till en öppen anstalt.

Páll Winkel, generaldirektör för Fangelsismálastofnun, säger i Fréttablaðið att han inte kan kommentera enskilda fall. Efter att ha suttit på ett högsäkerhetsfängelse brukar dock interner först flyttas till en öppen anstalt för att därefter flyttas till hemmet med övervakning genom fotboja.

Här kan du läsa domen i sin helhet.