onsdag 10 juli 2019

Isländsk polis stoppade bilist med extrem rattfylla


Polisen på Suðurnes fick gnugga sig i ögonen när de nyligen stoppade en bilist för rattfylleri. Mannen körde bil med 4,31 promille i blodet. Det visade sig att han knappt kunde stå - och än mindre var han lämpad att sitta vid ratten efter att ha druckit så mycket alkohol.

Ingen av de poliser som var inblandade i gripandet hade tidigare stoppat en bilist med så mycket alkohol i blodet. Polisen skriver på Facebook att föraren utöver indraget körkort kan räkna med "svindlande höga böter". Enligt den kalkylator som finns hos Samgöngustofa skulle mannen bli av med körkortet i 24 månader och få betala 210 000 isländska kronor i böter.

Island sänkte nyligen gränsen för rattfylleri i samband med införandet av en ny trafiklag. Alltinget beslutade i juni att den lagliga gränsen går vid 0,2 promille. Tidigare var det tillåtet med 0,5 promille. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,2 promille.

Kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson beskrev på Facebook den nya lagen som ett steg mot ökad trafiksäkerhet.

Här kan du läsa mer om rattfylleri på Island.