söndag 28 juli 2019

Isländska körsbär växer vid världens ände

Äpplen, päron, plommon och körsbär är bara något av allt som finns i växthusen på gården Svanshóll i Bjarnarfjörður. Odlaren Finnur Ólafsson behöver inte använda någon värme för att få frukt, bär, blommor och grönsaker att växa. Det räcker med plast som skyddar när vintervädret är som värst, rapporterar RÚV.

Svanshóll i Bjarnarfjörður är inte bara en av de nordligaste gårdarna på hela Island. Där handlar dessutom Finnur Ólafssons vardag om sådant som i regel förknippas med sydligare breddgrader - som grönsaker, frukt, bär och blommor.

Finnur Ólafsson säger till RÚV att odlingen är en hobby som växt i omfattning med åren. I växthusen finns bland annat äpplen, päron, olika typer av bär och sallad. För några år sedan började han med körsbär. Han har ett femtiotal körsbärsträd som tillsammans ger en skörd på flera hundra kilo bär:
"De äldsta träden ger mig upp till 30 men genomsnittet är kanske omkring 15 kilo per träd."
Han använder inga uppvärmda växthus. Finnur Ólafsson berättar i RÚV att det räcker med plastdukar för att skydda mot oväder och skapa goda förutsättningar för frukt, bär och annat. Han tar också hjälp av humlor för pollineringen.

En del av skörden äts på Svanshóll eller används till sylt. Men Finnur Ólafsson säljer också en del av skörden. Han säger till RÚV att förhoppningen är att försäljningen av bland annat körsbär ska växa:
"Drömmen är naturligtvis att sprida detta eftersom det här inte är samma produkt som vi köper genom import från varmare länder. Jag tycker att de här är smakrikare och färskare och man för inte glömma att det odlas vid världens ände på Strandir."
Här kan du läsa mer om Bjarnarfjörður.