onsdag 10 juli 2019

Isländska veganer tänker oftare på matens klimatpåverkan

Mjölkprodukter och vitt kött är det som islänningar oftast får i sig. Men det är många som tänker på klimatet och miljön när de väljer vad de äter. Och det är personer som ofta eller alltid äter helvegetariskt som tar hänsyn till matens klimatpåverkan. De som inte oroar sig för miljön har heller inte ändrat sina matvanor. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Inom loppet av några få år har veganism fått ordentligt fäste på Island. Sett till hur utbudet ökat i livsmedelsbutiker och på matställen rör det sig tveklöst om en filosofi som i det närmaste exploderat. Veganer kan ännu inte räkna med att restauranger alltid erbjuder helvegetariska alternativ - men det blir allt färre som inte har något veganskt på menyn.

Än så länge är det dock en kosthållning som en liten del av befolkningen praktiserar. Det är 7 procent som ofta eller alltid äter veganskt medan 11 procent gör det då och då. Men 81 procent äter sällan eller aldrig veganskt.

Den mest utbredda livsmedelstypen är mjölkprodukter. Hela 57 procent konsumerar regelbundet mjölkprodukter. Nästan lika vanligt är vitt kött - som kyckling - med 54 procent följt av rött kött - som lamm, nöt och gris - med 49 procent.

Island tillhör de länder i världen där konsumtionen av fisk är som störst. Det är dock inte mer än 39 procent som uppger att fisk ofta eller alltid ingår i de dagliga matvanorna. Och 24 procent äter aldrig fisk.

Det är 34 procent som svarar att något vegetariskt ständigt hamnar på tallriken. Vidare är det 29 procent som säger att de regelbundet äter miljövänliga matvaror medan 24 procent alltid eller ofta väljer ekologiska livsmedel.

Kvinnor, islänningar i åldern 18 till 29 år och personer bosatta i huvudstadsregionen föredrar ofta vegansk eller vegetarisk mat. Kvinnor väljer dessutom i större utsträckning miljövänligt och ekologiskt.

Män äter mer rött kött medan kvinnor hellre väljer vitt kött. Fisk är särskilt populärt bland islänningar som har fyllt 68 år. Mjölkprodukter och rött kött ingår oftare i den dagliga kosten bland boende på landsbygden.

En vegansk kosthållning har störst utbredning bland Gröna vänsterns sympatisörer. Samma sak gäller vegetarisk mat samt miljövänliga och ekologiska livsmedel. Socialdemokraternas väljare är mest sugna på fisk. Mjölkprodukter går bäst hos anhängare till Centerpartiet och Framstegspartiet. Just Framstegspartiets sympatisörer konsumerar dessutom mest rött kött.

De som äter enbart växtbaserat är också mest bekymrade för den globala uppvärmningen. Även bland dem som äter vegetariskt är oron för klimatförändringarna utbredd. De som har mjölkprodukter och rött kött som ett givet inslag i den dagliga kosten känner sällan eller aldrig någon oro för klimatet.

Det märks också tydligt att veganism är ganska nytt som ett bredare samhällsfenomen. Många av dem som nu äter helvegetariskt har på sistone gjort stora förändringar i sin kosthållning. Även de islänningar som äter vegetariskt samt köper ekologiskt och miljövänligt har i stor utsträckning ändrat sina matvanor.

Även här är det de regelbundna konsumenterna av mjölkprodukter och rött kött som ändrat sig minst. De har i regel inte gjort några avgörande förändringar i sina dieter.

Här kan du läsa mer om att vara vegan och vegetarian på Island.