måndag 1 juli 2019

Lilja Alfreðsdóttir är Islands mest betrodda minister

Lilja Alfreðsdóttir är den isländska minister som åtnjuter störst förtroende. Som kultur- och utbildningsminister är hon särskilt populär bland väljare som inte sympatiserar med något av regeringspartierna. Det mest misstrodda statsrådet är finansminister Bjarni Benediktsson. Det visar en undersökning utförd av Zenter på uppdrag av Fréttablaðið.

I många år har det varit Katrín Jakobsdóttir som rankats som Islands mest populära och betrodda politiker. Den tiden ser ut att vara över. Nu är det i stället kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir som åtnjuter störst förtroende.

Hela 20,5 procent säger att Lilja Alfreðsdóttir är den minister som de har störst förtroende för. Tvåa är just Katrín Jakobsdóttir med 18,1 procent.

Därefter är steget långt ner till trean som är finansminister Bjarni Benediktsson som får 7,6 procent. Miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson och närings- och justitieminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir får båda 6,8 procent.

Övriga ministrar nämns sällan som de mest pålitliga. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir får 3 procent, kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson 2,2 procent, utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson 2 procent, socialminister Ásmundur Einar Daðason 1,5 procent och fiske- och jordbruksminister Kristján Þór Júlíusson 1,2 procent.

Det är 23,1 procent som säger att de inte vet vilken minister som de litar mest på och 7,1 procent som inte vill svara på frågan.

Bjarni Benediktsson är den minister som i särklass flest nämner som den minst pålitliga. Hela 34,5 procent uppger att de har minst förtroende för honom. Avståndet till tvåan Svandís Svavarsdóttir är långt. Det är 13,1 procent som litar minst på henne.

Trea är Kristján Þór Júlíusson med 8,7 procent. Han följs av Ásmundur Einar Daðason med 7,8 procent, Guðlaugur Þór Þórðarson med 5,6 procent, Katrín Jakobsdóttir med 5,5 procent, Guðmundur Ingi Guðbrandsson med 2,4 procent, Sigurður Ingi Jóhannsson med 1,6 procent, Lilja Alfreðsdóttir med 1,4 procent och Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir med 0,9 procent.

Här är det 14,5 procent som inte vet vilken minister de litar minst på och 4 procent som inte vill besvara frågan.

Lilja Alfreðsdóttir är den mest betrodda ministern bland oppositionens väljare. Hon är särskilt populär bland sympatisörer till Centerpartiet och Folkets parti. Bland anhängare till något av de tre regeringspartierna - Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet - litar i stället mest på Katrín Jakobsdóttir.

Anmärkningsvärt är att Lilja Alfreðsdóttir även är i särklass mest betrodd bland Framstegspartiets väljare. I de egna leden är det hela 62,4 procent som har mest förtroende för henne - och bara 15,2 procent för partiledaren Sigurður Ingi Jóhannsson.

Det finns också ett utbredd misstroende mellan sympatisörer till de tre regeringspartierna. Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson är den minister som färst av Gröna vänsterns anhängare litar på. Självständighetspartiets väljare anser i sin tur att Gröna vänsterns Svandís Svavarsdóttir är den minst pålitliga. Och Framstegspartiets anhängare har minst tillit till Självständighetspartiets Kristján Þór Júlíusson.