lördag 20 juli 2019

Minnesmonument över isländska glaciären som försvann

Foto: Rice University
Ok är den första större isländska glaciären som försvann. Under de närmaste två århundradena väntas samtliga glaciärer på Island smälta bort om den globala uppvärmningen inte hejdas. Nu blir Oks topp platsen för ett minnesmärke över en före detta glaciär. Monumentet avtäcks under en ceremoni i augusti. Det uppger Rice University i ett pressmeddelande.

För fem år sedan besteg glaciologen Oddur Sigurðsson den 1 411 meter höga toppen på Okjökull. Han konstaterade att istäcket då var mindre än en kvadratkilometer och omkring 15 meter tjockt. Istäcket hade krympt avsevärt under de senaste åren. Eftersom det inte längre rörde sig av sin egen tyngd ansåg han att Okjökull inte längre kunde klassas som en glaciär.

I början av 1900-talet mätte istäcket på Okjökull 15 kvadratkilometer och det var upp till 50 meter tjockt. Den utveckling som Oddur Sigurðsson observerade sommaren 2014 gjorde att allt färre talade om Okjökull. I stället började det talas om fjället Ok.

Samtliga glaciärer på Island väntas ha försvunnit omkring år 2200 om inte den globala uppvärmningen stoppas. Det fick Cymene Howe och Dominic Boyer, antropologer vid amerikanska Rice University, att göra dokumentären Not Ok. Filmen premiärvisades förra året och skildrar Okjökulls försvinnande och det öde som väntar de övriga glaciärerna.

Nu ska Okjökulls historia uppmärksammas med ett monument. Den 18 augusti avtäcks ett minnesmärke på glaciärens topp. Monumentet är ett samarbete mellan bland annat Rice University, författaren Andri Snær Magnason och Oddur Sigurðsson. Allmänheten bjuds in till att följa med på vandringen upp till toppen.

Andri Snær Magnason har skrivit texten på plaketten. Den är utformad som ett brev till framtiden där han beskriver Okjökull som den första större isländska glaciären som försvann. Minnesmärket symboliserar att utvecklingen och vad som krävs för att vända den är känd. Och det är upp till den framtida betraktaren att avgöra om det gjordes något för att rädda de andra jöklarna.

Syftet med monumentet är att sprida medvetenhet om klimatförändringarna. Enligt pressmeddelandet rör det sig om det första minnesmärket i världen över en försvunnen glaciär.

Här kan du läsa mer om Ok.