torsdag 18 juli 2019

Ny miljörörelse kan bli nytt isländskt miljöparti

Utbyggnad av vattenkraft, storskalig laxodling och utlänningar som köper upp hela fjordar. Det är de tändande gnistorna till en ny miljörörelse. Bakom initiativet står Hrafn Jökulsson och Elísabet Jökulsdóttir. De hoppas att de ska kunna väcka politikernas intresse för miljöfrågor. Annars kan rörelsen omvandlas till ett nytt miljöparti.

Debatten om natur, miljö och klimat har under året blivit allt mer intensiv. Det gäller bland annat planerna på storskalig laxodling i öppna havskassar i Västfjordarna, bygget av ett vattenkraftverk vid Hvalá och utlänningar som köper upp mängder av fastigheter. Samtidigt har skolelever demonstrerat utanför alltinget i protest mot politikernas hantering av miljöfrågor.

Även Landsnet - som ägs av isländska energibolag - har dragits in i debatten genom en ny rapport som varnar för att det kan uppstå brist på elektricitet redan 2022. Det är en slutsats som utgår från ett växande behov från industrin.

Bland miljövänner finns det ett utbrett missnöje med Gröna vänstern, det isländska parti som främst profilerar sig just i miljöfrågor. Partiet har i regeringsställning det senaste årtiondet bland annat gett klartecken till sökandet efter olja i Drekasvæðið och utbyggnaden av fiskodling.

Missnöjet med Gröna vänstern kan nu leda fram till att Island får ett nytt miljöparti. Bakom initiativet står författarna och syskonen Elísabet Jökulsdóttir och Hrafn Jökulsson.

Diskussionerna började på allvar när Hrafn Jökulsson i ett inlägg på Facebook efterlyste ett riktigt isländskt miljöparti. Han nämnde då just stora markområden som hamnar i utländsk ägo och utbyggnaden av vattenkraft. I dag används enligt RÚV 83 procent av elproduktionen av storföretag. Och 5 procent går till att gräva efter kryptovalutan Bitcoin:
"Natur och miljö har inga förespråkare i den nuvarande partifloran och där tycks alla vara på evig semester och går aningslöst mot sin pension. Jag ska bli den första fotsoldaten i en ny rörelse som har miljön på första plats, socialdemokraters fokus på välfärdsfrågor som ledstjärna och där i övrigt hälsosamt förnuft och liberalism hålls högt."
Hrafn Jökulsson har tidigare bott i Árneshreppur där majoriteten i kommunfullmäktige nyligen gav klartecken till förberedelser för bygget av ett vattenkraftverk vid Hvalá. Det beslutet har överklagats av en rad intressenter. Vesturverk - som står bakom planerna - har dock valt att inleda arbetet och inte invänta prövningen av överklagandena.

Elísabet Jökulsdóttir säger till RÚV att motståndet mot planerna för Hvalá och skolelevers demonstrationer i Greta Thunbergs anda visar att tiden är inne för att stoppa exploateringen. Hon anser att natur, miljö och klimat är frågor som nu ställts på sin spets:
"Island står inför en ödesstund nu. Ska vattenfallen och hedarna och sjöarna på hedarna i Ófeigsfjörður säljas för Bitcoin?"
Hon hoppas nu att fler ska ansluta sig till kampen. Hon vädjar bland annat till handbollslegendaren Ólafur Stefánsson och vill gärna se honom som miljöminister i en framtida regering.

Hrafn Jökulsson och Elísabet Jökulsdóttir kommer att bjuda in till ett möte i Tjarnarbíó i Reykjavík vid månadsskiftet. Där ska den nya miljörörelsen grundas. Inledningsvis handlar det just om en tvärpolitisk rörelse och inte om ett parti. Förhoppningen är att de partier som i dag sitter i alltinget ska ändra kurs i miljöfrågorna.

Men de håller dörren öppen för att rörelsen blir ett parti. Elísabet Jökulsdóttir och Hrafn Jökulsson beskriver i Morgunblaðið situationen som ett slag om Island. Han säger att han själv inte har ambitionen att ge sig in i partipolitiken:
"Jag hoppas att vi inte behöver grunda ett helt politiskt parti och kandidera till val. Jag hoppas av mitt hjärta att isländska partier blir medvetna men om det inte sker så kommer vi naturligtvis att göra slag i saken."
Här kan du läsa mer om andra planer för ett miljöparti.