måndag 22 juli 2019

Nya jordskalv skakar Torfajökull

Illustration: Veðurstofa Íslands
Flera större jordskalv har de senaste dagarna skakat Torfajökull på det isländska höglandet. Det största skalvet inträffade i lördags och hade en magnitud på 3,3. Det ingick i en mindre jordskalvssvärm. Ett ungefär lika stort skalv skedde den 12 juli. Det senaste vulkanutbrottet i Torfajökull ägde rum 1477.

Det senaste året har flera större jordskalv inträffat vid Torfajökull, en glaciär som ligger ungefär mitt emellan Mýrdalsjökull och Landmannalaugar. Det senaste utbrottet i Torfajökulls vulkaniska system inträffade 1477. Då strömmade lava bland annat till just Landmannalaugar.

I januari i år skakades området av ett jordskalv med en magnitud på 3,7. Det skalvet var tillräckligt kraftigt för att det skulle kännas i Fljótshlíð. Ett annat större skalv inträffade i augusti 2018.

Klockan 14.15 i lördags skakades området av ett nytt skalv. Det uppmättes till 3,3. Det ingick i en mindre jordskalvssvärm som kulminerade med ett skalv på 2,1. Skalvserien pågick under lördagen men ebbade ut under söndagen.

Det var det andra större skalvet vid Torfajökull på kort tid. Klockan 16.41 den 12 juli skedde ett skalv med en magnitud på 3,2. Det finns inga tecken på att den senaste tidens jordskalv skulle ha något samband med nära förestående vulkanisk aktivitet.

Här kan du läsa mer om Torfajökull.