tisdag 30 juli 2019

Nytt värmerekord på Island för andra dagen i rad

För andra dagen i följd sattes i går ett nytt värmerekord för året. I Hjarðarland på sydvästra Island uppmättes då 26,9 grader. Det var även mycket varmt vid två av landets främsta turistattraktioner. Vid Gullfoss var det 26,7 grader och vid Þingvellir 25,6 grader. Veðurstofa Íslands räknar med att värmeböljan fortsätter i åtminstone två dagar till.

I Ásbyrgi var det i söndags 25,9 grader. Det var den högsta temperatur som uppmätts på Island i år. Men rekordet varade bara i ett dygn. I går slogs det på två ställen.

Varmast var det i Hjarðarland med 26,9 grader. Vid Gullfoss - en plats som inte ligger långt bort - var det 26,7 grader. Den tredje högsta temperaturen var 25,6 grader på Þingvellir.

Även på flera platser på höglandet var det mycket varmt. I Þúfuver var det 24,8 grader och i både Hveravellir och Veiðivatnahraun noterades 24,7 grader.

I Reykjavík, Stykkishólmur och Bolungarvík var det i går som mest 19 grader och i Akureyri 21,3 grader.

Under söndagen var det varmast på norra och östra Island. Under gårdagen rörde sig värmeböljan åt sydväst samtidigt som det blev svalare i öster. I sydväst väntas den stanna i ytterligare två dagar. Även resten av veckan kommer att bli varm men temperaturerna kommer då inte att nå några rekordnivåer.

Värmerekordet från 1939 står sig dock. Den 22 juni var det 30,5 grader i Teigarhorn. I Kirkjubæjarklaustur uppmättes samma dag 30,2 grader. Vid ytterligare tre tillfällen i Islands historia har temperaturen nått precis 30 grader: 1946 i Hallormsstaður, 1991 i Jaðar och 1997 i Hvanneyri.

Här kan du läsa mer om sommarvädret på Island.