onsdag 3 juli 2019

Piratpartiet större än Socialdemokraterna på Island

Piratpartiet är åter näst största parti på Island och går därmed om Socialdemokraterna. Självständighetspartiet förlorar väljarstöd men är ändå det särklass största partiet. Samtidigt sjunker Folkets parti under femprocentsspärren till alltinget. Det visar en undersökning utförd av Zenter på uppdrag av Fréttablaðið.

Socialdemokraterna är den stora förloraren i Zenters senaste mätning. Stödet minskar till 14,1 procent, en nedgång med 3,3 procentenheter jämfört med den väljarbarometer som gjordes i början på mars. Tillbakagången innebär dessutom att Socialdemokraterna förlorar positionen som näst största parti.

Tvåa är nu Piratpartiet som ökar med 2,2 procentenheter till 15,2 procent. Självständighetspartiets ställning som största parti är dock ohotad - trots att väljarstödet krymper med 1,6 procentenheter till 22,6 procent.

Två andra vinnare är Gröna vänstern och Centerpartiet. Gröna vänstern ökar med 2,9 procentenheter till 13,1 procent medan Centerpartiet växer med 3,2 procentenheter till 9,8 procent.

Renässans är det parti där stödet är mest stabilt. Partiet ökar med 0,2 procentenheter till 9,9 procent. Framstegspartiet tappar däremot 2,1 procentenheter och får nu 7,1 procent.

Folkets parti klarar inte längre femprocentsspärren till alltinget. Partiet får 4,3 procent, en nedgång med 1 procentenhet.

Stödet för övriga partier är 3,8 procent, en minskning med 0,6 procentenheter.

Även regeringen åtnjuter minskat stöd. Det är nu 34,6 procent som stödjer koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet. Tillbakagången är 1,7 procentenheter.

Det är visserligen fler som inte står bakom regeringen - men även denna gruppen minskar. Nu är det 39,7 procent som inte stödjer koalitionen, en minskning med 3,5 procentenheter.

I stället ökar andelen osäkra. Det är 23,1 procent som inte vet - vilket är en uppgång med 6,8 procentenheter - medan 2,6 procent inte vill svara, en minskning med 1,6 procentenheter.