fredag 26 juli 2019

Trafikljus i Reykjavík räknar ned väntetid för gående

Foto: Reykjavíkurborg
I centrala Reykjavík finns nu för första gången en trafiksignal som visar hur lång tid fotgängare har på sig i korsningen mellan Lækjargata och Bankastræti. Trafikljuset visar både väntetiden till grönt och antalet sekunder innan det slår om till rött. Syftet med de nya ljusen är att fler gående ska respektera dem. Det uppger kommunen i ett pressmeddelande.

Korsningen mellan Lækjargata och Bankastræti är sannolikt den mest trafikerade övergången i hela landet. Nu har kommunen ersatt de gamla trafiksignalerna för gående. Ljusen för fotgängare räknar nu ned antalet sekunder till grönt och antalet sekunder innan det slår om till rött.

Förhoppningen med de nya trafikljusen är att de ska öka säkerheten. Det är vanligt att gående skyndar över övergångsstället vid rött i stället för att vänta in grönt ljus.

Piratpartisten Sigurborg Ósk Haraldsdóttir, som är ordförande för planerings- och kommunikationsnämnden i Reykjavík, skriver på Twitter att "civilisationen slutligen kommit till landet". Trafiksignaler som räknar ned finns dock sedan tidigare vid övergångsstället vid Glerárgata vid Hof i Akureyri.