lördag 31 augusti 2019

Dödshot mot minister efter rykten om vattenkraftverk

Utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson har hotats till livet. Nu vidtar utrikesdepartementet säkerhetsåtgärder samtidigt som de dödshot som framförts på Facebook har polisanmälts. Hoten mot Guðlaugur Þór Þórðarson kommer efter rykten om att han själv skulle kunna tjäna stora pengar på införandet av EU:s tredje energipolitiska program.

På måndag röstar alltinget om EU:s tredje energipolitiska paket. Det är inte bara i alltinget som debatten har varit hätsk. Tonläget i sociala medier har också varit hätskt - och nu riktas alltså direkta hot mot utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson.

Bakgrunden är en artikel som Eyjan publicerade i våras. Där återgavs teorier och rykten som cirkulerat bland motståndare till energipolitiken. De gick ut på att Guðlaugur Þór Þórðarson och hans familj skulle kunna tjäna 625 miljoner isländska kronor på införandet.

Ágústa Þóra Johnson, som är Guðlaugur Þór Þórðarsons fru, äger en fastighet i Skaftárhreppur på södra Island där det finns planer på ett vattenkraftverk, Búlandsvirkjun. Om det blir något av planerna är de dock långt borta eftersom de nödvändiga politiska besluten saknas. Genom att sälja rättigheterna till vattnet i Hólmsá skulle de alltså kunna dra in stora summor.

Enligt samma teori skulle alltså Guðlaugur Þór Þórðarson stå bakom den nya energipolitiken eftersom den - vilket är ett påstående som den stora majoriteten av experter dömer ut - ger klartecken för en undervattenskabel till Storbritannien. Elektriciteten från Búlandsvirkjun skulle alltså säljas till utlandet.

Guðlaugur Þór Þórðarson dementerade redan i våras att det skulle finnas några sådana kopplingar. Samma uppgifter publicerades i Fréttatíminn i veckan. På Facebook var det flera som riktade direkta hot mot utrikesministern. En man bosatt i Reykjavík - som identifierades av DV - skrev att han skulle hängas som landsförrädare.

Syftet är enligt Guðlaugur Þór Þórðarson att försöka påverka det politiska beslutet om införandet av det tredje steget av EU:s energipolitik. Han säger i Fréttablaðið att hoten har polisanmälts. Utrikesdepartementet ska också ha vidtagit åtgärder för att garantera hans säkerhet:
"Man är van vid mycket men i det här fallet är det uppenbart vad syftet är med denna så kallade medierapportering. ... Vi har dock fått rådet att dödshot ska tas på allvar. De hot som jag har fått i sociala medier på grund av dessa artiklar hanteras av polisen."
Här kan du läsa mer om den energipolitiska debatten.