lördag 3 augusti 2019

Expert uppmanar restauranger sluta servera lunnefågel

Nöjesjakt är inte problemet. I stället är det alla de isländska restauranger som serverar lunnefågel som bidrar till hotet mot lunnefågeln. Det säger Erpur Snær Hansen, föreståndare för Náttúrustofa Suðurlands, i Fréttablaðið. Därför vill han få bort lunnefågeln från menyerna så länge som beståndet är på nedgång.

Ända sedan kartläggningen av lunnefågelns återväxt började 1995 har beståndet minskat. Utvecklingen har blivit allt allvarligare de senaste åren. Vissa somrar är det bara några få ungar som har överlevt. Sedan 2008 har därför tillståndet till jakt begränsats bland annat på Västmannaöarna.

Trots att beståndet hotas av kollaps finns lunnefågel på många menyer. Nyligen uppmanade guiden Páll Ásgeir Ásgeirsson Grillmarkaðurinn och Fiskmarkaðurinn - två av Reykjavíks populäraste matställen - att sluta servera lunnefågel. Stjärnkocken Hrefna Rósa Sætran, som driver restaurangerna, svarade att hon inte tänkte plocka bort fågeln från matsedeln så länge jakten var laglig.

Erpur Snær Hansen är föreståndare för Náttúrustofa Suðurlands som genomför den årliga kartläggningen av beståndet. Han säger i Fréttablaðið att den nöjesjakt för turister som uppmärksammats i brittiska och isländska medier inte bekymrar honom. Skälet är att det rör sig om så få fåglar som skjuts under turisternas jakt.

I stället är det restaurangernas val att fortsätta servera lunnefågel som oroar honom. Restaurangernas konsumtion av lunnefågel är mycket större än nöjesjakten. Därför utgör den också ett mycket större hot. Erpur Snær Hansen säger i Fréttablaðið att de har fortsatt att efterfråga lunnefågel trots att massdöd har präglat vissa somrar:
"År 2011 dog alla ungar samtidigt. 130 000 djur. Det var helt otroligt att se det. ... När bestånd är på väg nedåt blir jakten ohållbar i sig."
Här kan du läsa mer om debatten om restauranger som erbjuder gästerna lunnefågel.