torsdag 1 augusti 2019

Fastnade med jeepar i vadställe - räddades med helikopterTre utländska turister fick i går eftermiddag undsättas med helikopter efter att ha fastnat i vadstället vid Flæðar på det isländska höglandet. De färdades i två jeepar. Mitt i det strömma och breda vadstället tog det stopp för en av jeeparna. En annan jeep vände om för att undsätta den men fastnade och vatten började att strömma in i fordonen. För att rädda sig själva klättrade de upp på taken.

Flæðar ligger strax söder om Drekagil nära Askja på höglandet. När larmet kom klockan 15.17 vände sig polisen i Húsavík först till räddningstjänsten. Den ansåg på plats att det var för riskabelt att försöka undsätta turisterna från stranden eftersom turisterna befann sig 30 meter ut i vattnet. Därför gick larmet vidare till kustbevakningen.

De tre strandsatta bilisterna räddades med hjälp av helikopter. Från att larmet kom till att resenärerna kunde undsättas tog det en och en halv timme. De två jeeparna lämnades kvar i älven.

Turisterna tillhörde en grupp som färdades i sex jeepar. Det var den sista jeepen som fastnade i vadstället. En annan jeep vände då tillbaka för att dra loss den ur vattnet. Det slutade alltså med att bägge fordonen fastnade.

Nationalparken Vatnajökull varnade i dag för att stora mängder smältvatten gjort sträckan oframkomlig. De senaste dagarnas värme har påskyndat avsmältningen och gjort vadstället både djupare och mer strömt. Vegagerðin uppmanar på Twitter resenärer att välja en annan väg.

Ovan kan du se en del av räddningsaktionen.