onsdag 28 augusti 2019

Fick 0,000001 procent av Islands fiskekvot för makrill

Ólafur Stefán Halldórsson hade inte begärt någon fiskekvot för makrill. Han äger bara en liten fiskebåt som ligger i Reykjavík. Men eftersom den är registrerad fick han nyligen ett brev från Fiskistofa. Där fick han veta att han har rätt att fiska 0,000001 procent av den totala makrillkvoten. För Ólafur Stefán Halldórsson betyder det ett kilo makrill.

Årets makrillkvot är på 140 240 ton. Men den kvot som nu fördelas är enligt ett pressmeddelande från Fiskistofa totalt 127 307 ton. Kvoterna fördelas efter ett system som tar hänsyn till hur mycket olika båtar fångat de senaste åren.

Ólafur Stefán Halldórsson blev mycket förvånad när han nyligen fick ett brev från Fiskistofa. I hamnen i Reykjavík håller han på att renovera en gammal fiskebåt. Eftersom den är sju meter lång kan han inte registrera den som en nöjesbåt. I stället krävs en mängd tillstånd från myndigheten.

Det är också så Ólafur Stefán Halldórsson tror att hans båt av misstag hamnade på listan över de båtar som får ta del av makrillkvoten. Han har inte fiskat makrill och han har inte heller begärt någon kvot.

I brevet - som han publicerade på Facebook - får han veta att han har rätt till 0,000001 procent av den totala makrillkvoten. Det betyder ett kilo makrill - vilket i sin tur innebär två eller möjligen tre fiskar.

Facebook visade Ólafur Stefán Halldórsson också att han utnyttjat kvoten. Inte helt oväntat gick det ganska snabbt att fiska hela den tillåtna fångsten för året.