söndag 4 augusti 2019

Grindvalar strandade i Garður - fjorton kunde inte räddasMellan 50 och 60 grindvalar strandade vid Útskálakirkja i Garður i fredags kväll. Räddningstjänsten larmades vid 21-tiden. Då fanns det inget hopp om att omedelbart kunna hjälpa djuren ut till havs eftersom det var ebb. Under hela natten försökte räddningstjänsten hålla valarna vid liv. När floden kom på lördagsmorgonen kunde alla utom fjorton räddas.

I fredags kväll upptäcktes att en flock av grindvalar strandat i Garður. Av någon anledning hade grindvalarna simmat nära kusten och fastnade på stranden när tidvattnet gick från flod till ebb.

Räddningsarbetet pågick hela kvällen och natten. Med hjälp av vattenpumpar och blöta filtar försökte räddningsarbetarna hålla djuren vid liv. Flera av grindvalarna dog på stranden. Men när floden kom vid 8-tiden på lördagsmorgonen lyckades de hjälpa alla utom fjorton ut till havs.

Grindvalar kan klara sig på land i ungefär ett dygn. Därför fokuserade räddningsarbetarna på att hålla dem blöta i väntan på gynnsammare förutsättningar.Hafrannsóknastofnun undersökte de döda djuren. Det var elva honor och tre hanar som dog. Två av dem var inte fullvuxna.

Även om majoriteten klarade sig kan grindvalar påverkas av längre tid på land. På stranden ligger de på revbenen - vilket inte är naturligt och kan orsaka skador.

Det kan ha varit ett makrillstim som gjorde att grindvalarna tappade riktningen och kom för nära stranden. När de kom loss tidigt på lördagsmorgonen verkade många förvirrade och räddningsarbetare simmade med dem ut till havs för att de inte skulle tappa riktningen på nytt.

Ett nittiotal räddningsarbetare och frivilliga deltog i den elva timmar långa insatsen. Räddningstjänsten uppmanade allmänheten att hålla sig borta från djuren och stranden eftersom det fanns en smittorisk.


Vid 9-tiden i går morse upptäcktes en strandad grindval vid Vogar inte långt Garður. Det var en boende som var ute på promenad som fann djuret. Räddningstjänst och polis ryckte ut för att undsätta valen. Den hölls vid liv på samma sätt - med hjälp av vatten från pumpar och blöta filtar.

Efter omkring tolv timmar i land lyckades de när floden kom binda ett rep runt magen och dra ut grindvalen till havs. Det var dock uppenbart att djuret var illa medfaret eftersom det tog tid innan grindvalen själv rullade över på magen.

De senaste dagarna har grindvalar ofta synts till nära stränderna. Det är oklart om den grindval som strandade vid Vogar nyss hade kommit loss från stranden i Garður.

Här kan du läsa mer om grindvalar.