fredag 30 augusti 2019

Huang Nubos isländska bolag i konkurs med miljonskuld

Huang Nubo hade stora planer för Grímsstaðir á Fjöllum och tänkte investera enorma summor i turistindustrin. Men affären blev inte av. Och i stället för att skapa jobb samlade han genom bolaget Zhongkun Grímsstaðir på sig stora skatteskulder. Nu har bolaget gått i konkurs med skulder på drygt 5 miljoner isländska kronor.

I flera år närde den kinesiske investeraren Huang Nubo drömmen om att köpa Grímsstaðir á Fjöllum, en fastighet på norra Island som utgör 0,3 procent av landets yta. Där tänkte han investera 16,2 miljarder isländska kronor.

Huang Nubos planer omfattade lyxhotell, stugby, spa, ridanläggning, golfbana och flygfält. Målgruppen var kinesiska turister.

Men många ifrågasatte planerna. Grímsstaðir á Fjöllum ligger långt från närmaste tätort och gränsar till det isländska höglandet. Det glesbefolkade området är dessutom ett köldhål. Inte ens mitt i sommaren hade gästerna kunnat vara säkra på att gå ut på en golfrunda i plusgrader.

Huang Nubos kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet väckte också frågor. Somliga trodde att Grímsstaðir á Fjöllums stora vattentillgångar skulle kunna vara ett motiv till intresset.

Dåvarande inrikesministern Ögmundur Jónasson sade nej till affären. Efterträdaren Hanna Birna Kristjánsdóttir var mer positiv. Men frågetecknen rätades aldrig ut och samtidigt tycktes Huang Nubos intresse svalna.

För att runda den lag som kräver ett särskilt tillstånd för fastighetsköpare utanför EES-området grundade han ett bolag med flera nordisländska kommuner. Planen var att kommunerna gemensamt skulle köpa Grímsstaðir á Fjöllum. De skulle sedan arrendera marken till Huang Nubo.

I praktiken har bolaget varit insomnat sedan hösten 2014. Och det har inte funnits någon verksamhet sedan 2013. Mot slutet fick inte de kommuner som gett sig in i projektet kontakt med Huang Nubo.

Nu går alltså Zhongkun Grímsstaðir i konkurs med drygt 5 miljoner isländska kronor i skulder. Ungefär hälften består av obetalda skatteskulder. I samband med beslutet i Héraðsdómur Norðurlands eystra hittades inga tillgångar i konkursboet. Det framgår i Lögbirtingablað.

Huang Nubos storslagna planer för Grímsstaðir á Fjöllum utmålades av honom själv och de deltagande kommunerna som ett fantastiskt tillfälle för det isländska näringslivet. I stället blir det alltså skattebetalarna som får stå för notan för den konkurs som blir slutpunkten för projektet.

Efter att Huang Nubo backat ut såldes Grímsstaðir á Fjöllum till den brittiske miljardären Jim Ratcliffe. Han har köpt upp en rad fastigheter på nordöstra Island och äger nu minst 1 procent av landets yta.

Här kan du läsa mer om slutet för Huang Nubos planer.