torsdag 8 augusti 2019

Islands enda stjärnrestaurang kan ha stängt för gott

Dill i Reykjavík har stängts och det är osäkert om restaurangen kommer att öppna på nytt. Därmed försvinner det enda isländska matstället som haft en Michelinstjärna från restaurangkartan. Nedläggningen kommer bara några få månader efter att Dill förlorade den stjärna som restaurangen lyckades försvara i två år.

För två år sedan blev Dill historisk som den första restaurangen i Islands historia som tilldelats en Michelinstjärna. Utmärkelsen gjorde att allt fler långväga gäster kom till Reykjavík bland annat för att besöka Dill. Inte sällan krävdes det bokning flera månader i förväg för att få ett bord.

I våras blev Dill av med stjärnan. Restaurangen hade då genomgått stora personalförändringar. Men det dröjde inte länge innan Gunnar Karl Gíslason - som var köksmästare när Dill fick stjärnan - meddelade att han tänkte flytta hem till Island för att vinna tillbaka stjärnan.

Nu uppger Morgunblaðið att Dill har stängts. Bolaget som driver Dill samt Systir och Mikkeller & Friends går i konkurs. Uppgifterna har ännu inte bekräftats av ägarna. Enligt Vísir ska hyresvärden ha informerats om nedläggningen.

Gunnar Karl Gíslason säger till RÚV att han hoppas att kunna öppna Dill på nytt. Han söker nu efter investerare som vill gå in i projektet. Enligt Gunnar Karl Gíslason ska det vara ekonomiska problem för Syster och Mikkeller & Friends som påverkat Dill.

Kristinn Vilbergsson - en av Dills ägare - och kocken Ólafur Ágústsson håller just nu på att förbereda öppningen av en restaurang och en bar i Portland, USA. Bägge kommer att finnas i Kex Hotels lokaler, ett hotell som har Kex Hostel som förebild. Restaurangen får namnet Vivian och baren kommer att kallas Dóttir, rapporterar The Oregonian.

Här kan du läsa mer om Dill.