fredag 9 augusti 2019

Islands mest utskällda festival kan återuppståBjörk, The Prodigy, Aphex Twin och Atari Teenage Riot var bara några av artisterna på Uxi i Kirkjubæjarklaustur sommaren 1995. Uxi var den första isländska musikfestivalen av internationellt snitt. Arrangörerna hoppades kunna locka 10 000 besökare. Det var dock inte mer än 4 000 som kom. Året därpå gick arrangören i konkurs.

Men det som Uxi kanske är mest känt för är inte artisterna. I stället är det den debatt som föregick festivalen. Uxi pekades ut som ett paradis för narkotikamissbrukare. Debatten inför festivalen fick också en avskräckande effekt. Många föräldrar vägrade helt enkelt låta sina barn besöka Uxi. Ingripandena och problemen blev långt ifrån så stora som vissa befarat.

Kristinn Sæmundsson var en av arrangörerna. Han säger till Vísir att han vill att Uxi ska återuppstå nästa sommar då det är 25 år sedan festivalen i Kirkjubæjarklaustur. Den här gången tänker han sig en betydligt mindre festival i Þrastaskógur i Grímsnes på södra Island.

Ovan kan du se den första delen av en dokumentär om Uxi.