onsdag 21 augusti 2019

Isländsk familj har ejder i hemmetEfter att ha attackerats av en katt kunde ejderhonan inte längre flyga. Ragnheiður Ólafsdóttir och Geir Magnússon tog hand om fågeln och gav den namnet Búkolla. Nu bor ejderhonan med familjen och följer med på alla resor mellan Reykjavík och Flateyri där de driver en restaurang, berättar Fréttablaðið.

Det var i höstas som Ragnheiður Ólafsdóttir och Geir Magnússon hittade en ejderhona som skadat ena vingen efter att ha angripits av en katt. Búkolla fick följa med hem och bor nu med familjen och deras hundar. Ragnheiður Ólafsdóttir säger till Fréttablaðið att ejdern ofta beter sig som en hund:
"Hon är tam eftersom hon har växt upp med två hundar. Det gör i praktiken att hon till stor del beter sig som en hund. ... Om hon känner för det så springer hon efter saker som drar längs golvet och tar tag i dem."
Búkolla får ofta äta hundmat och umgås också med dem. När familjen sitter i soffan kommer fågeln och pickar på den för att visa att hon vill vara med. Både i Reykjavík och i Flateyri tar familjen Búkolla med sig till vattendrag så att ejdern får simma. Ragnheiður Ólafsdóttir säger i Fréttablaðið att hon inte är rädd för att fågeln inte ska återvända:
"Hon simmar aldrig särskilt långt ut till havs, stöter på andra fåglar men följer oss alltid och kommer så simmande tillbaka."
Ovan kan du se Búkolla under en simtur.