tisdag 27 augusti 2019

Isländsk familj på väg att köpa ön Vigur

En isländsk familj är på väg att bli nya ägare till Vigur i Ísafjarðardjúp. De nuvarande ägarna har accepterat budet. Affären går igenom om familjen kan finansiera köpet. Familjen tänker inte stänga ön för besökare. I stället vill de fortsätta satsa på turism. De har bland annat planer på att göra det möjligt att övernatta på Vigur.

I över ett år har Vigur varit ute till försäljning. Ön är den sista i Ísafjarðardjúp som är bebodd året runt. Under somrarna kommer omkring 10 000 turister till Vigur för att uppleva naturen, det rika fågellivet och unik byggnadsmiljö.

Utanför högsäsongen är Vigur en isolerad och enslig plats. Det finns - utöver postbåten - ingen färjetrafik till ön. Invånarna ansvarar själva för att transportera alla förnödenheter till Vigur från Ísafjörður eller Súðavík på fastlandet.

Ön har varit i ägo hos samma familj sedan 1888. Nu har de bestämt sig för att sälja. När ön utannonserades talades det om en prislapp på drygt 300 miljoner isländska kronor.

I somras var en affär nära med en grekisk investerare. Den sprack på restriktionerna för att flyga med helikopter i området och för att föra in hundar till Island. Flera andra utländska miljonärer har varit intresserade av ön. Även då har förbudet mot helikopterflyg i delar av Ísafjarðardjúp varit ett hinder.

Politiker både i alltinget och i flera kommuner i Västfjordarna har engagerat sig i försäljningen. De har uppmanat regeringen att köpa ön för att den även i framtiden ska hållas öppen för besökare. Hittills har regeringen valt att inte agera. Kommunerna i regionen har inte ansett sig ha råd att köpa Vigur.

Nu har en isländsk familj - en man, en kvinna och ett spädbarn - lagt ett bud på Vigur. Salvar Baldursson, bonde på ön, säger till Bæjarins Besta att han hoppas att en affär blir av inom kort. Familjen har inga planer på att stänga ön för besökare. I stället vill de fortsätta att satsa på turism.

Prislappen är dock för hög för att det i dag ska vara möjligt att leva enbart på intäkterna från turismen. Samtidigt är Vigur i dag den enda bebodda isländska ön där invånarna inte får några särskilda subventioner eller bidrag. Salvar Baldursson säger till Bæjarins Besta att staten äger bryggan och kranen på Vigur - men det kan krävas mer stöd än så i form av exempelvis trefas:
"Staten behöver ha dessa ägor i åtanke och på så sätt stödja bebyggelsen. Det är mycket dyrare att ha enfassystem än trefassystem. Invånarna behöver ha dyrare utrustning än vad som annars hade krävts."
De nuvarande ägarna har accepterat familjens bud. Om de kan säkra finansieringen ska affären gå i lås. För att öka intäkterna har de bland annat planer på att göra det möjligt att övernatta på Vigur.

Här kan du läsa mer om försäljningen av Vigur.