torsdag 29 augusti 2019

Isländska glaciärerna som står på tur för att försvinna

Östra Hofsjökull, Kaldaklofsjökull, Torfajökull och Þrándarjökull är några av de isländska glaciärer som kan försvinna inom det närmaste årtiondet. Därefter står bland annat Tindfjallajökull och Snæfellsjökull på tur. Och om 200 år finns kanske bara någon enstaka enstaka glaciär kvar på hög höjd. Det säger Oddur Sigurðsson, glaciolog vid Veðurstofa Íslands, till RÚV.

I söndags avtäcktes ett minnesmärke på forna Okjökulls topp. Bland dem som då vandrade upp på det som tidigare var en glaciär fanns statsminister Katrín Jakobsdóttir, miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson och författaren Andri Snær Magnason.

Oddur Sigurðsson var den som 2014 fastslog att Okjökull inte längre var en glaciär. Istäcket var då vara omkring 15 meter tjockt och täckte en knapp kvadratkilometer. Sedan dess talas det om fjället Ok.

I praktiken var det dock många år sedan Okjökull upphörde att vara en glaciär. En glaciär rör sig under sin egen tyngd. För att den ska kunna göra det krävs att isen är åtminstone 40 meter tjock. Så djup har isen på Okjökull inte varit på många år.

Bland forskare var det sedan länge känt att avsmältningen från Okjökull gjort glaciären till historia. En expedition som gjordes till toppen 2010 drog slutsatsen att glaciären var borta. På toppen fanns i stället den nybildade sjön Blávatn. Då fick uppgifterna inte lika stort genomslag på Island som 2014 i samband med Oddur Sigurðssons besök på toppen som också filmades av RÚV.

Oddur Sigurðsson var även med på söndagens vandring upp på Ok. Han säger till RÚV att förlusten av en av många hundra isländska glaciärer i sig inte är så märkvärdig. Men den representerar något större. Och avsmältningen som gjorde Okjökull till historia kommer att fortsätta:
"Naturligtvis har det ingen betydelse för världens befolkning och inte heller för Island om en liten glaciär smälter helt och hållet eller inte. Men det dock ett tecken på det oerhörda som håller på att hända i hela världen. Och där en försvinner kommer andra att följa efter."
Om den globala uppvärmningen fortsätter utan att det görs något åt klimatförändringarna räknar Oddur Sigurðsson och andra experter vid Veðurstofa Íslands och Háskóli Íslands med att Island är i det närmaste fritt från glaciärer inom 200 år:
"Det blir kanske kvar några mindre glaciärer på de högsta fjällen men de kommer att försvinna inom 200 år. Så då blir Island nästan ett isfritt land."
Östra Hofsjökull väntas enligt Oddur Sigurðsson försvinna inom det närmaste årtiondet. Bara aningen mer långlivade blir Kaldaklofsjökull, Torfajökull och Þrándarjökull. Därefter följer Tindfjallajökull och Snæfellsjökull.

De många små glaciärerna på Tröllaskagi kommer att överleva något längre. Skälet är att de ofta befinner sig i skugga. Där går avsmältningen inte lika fort som på exempelvis Snæfellsjökull, rapporterar RÚV.

Här kan du läsa mer om Ok.