söndag 4 augusti 2019

Jättebeslag av amfetamin och kokain i Seyðisfjörður

Hela 45 kilo amfetamin och kokain hittades i en bil som kom till Island med färjan Norröna i torsdags. De två männen häktades i går vid Héraðsdómur Austurlands misstänkta för grovt narkotikabrott. Beslaget är ett av de största i Islands historia. Tullen sökte igenom bilen sedan en narkotikahund reagerat.

När färjan Norröna anlände till Seyðisfjörður i torsdags stoppades en personbil i tullen sedan en narkotikahund signalerat att det fanns knark i bilen. I specialkonstruerade utrymmen hittades totalt 45 kilo amfetamin och kokain.

Två utländska män greps i samband med tillslaget. De häktades i går i två veckor vid Héraðsdómur Austurlands. Det uppger polisen i ett pressmeddelande.

De två männen fördes först till arresten i Egilsstaðir. Efter häktningsbeslutet fördes de i går kväll till Reykjavík.

Beslaget är det största på Island på tio år. Våren 2009 kunde sex personer gripas för att ha smugglat in 55 kilo amfetamin och 9 400 ecstasy-tabletter. Tre av dem greps på en segelbåt ute till havs sedan de överlämnat narkotikan till tre personer som förde partiet i land. Samtliga dömdes senare för smugglingen.

Den narkotika som togs i beslag i går ska enligt Morgunblaðið vara det parti som har haft det högsta gatuvärdet. För att få ut narkotikan ur de specialkonstruerade utrymmena behövde bilen enligt Vísir transporteras till Reykjavík där den demonterades.

Här kan du läsa mer om domen mot de narkotikasmugglare som greps för tio år sedan.