söndag 25 augusti 2019

Lingon växer på allt fler platser på Island

Lingon växer nu på flera platser på västra Island. Tidigare har det sällsynta bäret främst hittats på östra Island och i Öxarfjörður i nordost. Nyligen upptäcktes det i Borgarfjörður. Lingon har sannolikt spridit sig över landet med hjälp av flyttfåglar. Skógrækt ríkisins välkomnar utbredningen eftersom den kommer att gynna fågellivet och den biologiska mångfalden i skogarna.

Blåbär, odon, kråkbär, stenbär, hönsbär, jordgubbar och smultron är de bär som växer vilt på Island. Tidigare har lingon bara påträffats i begränsad omfattning. Men nu ser det ut som att lingon har börjat sprida sig till fler landsdelar.

Benedikt Sævarsson, som är bosatt i Akranes, berättar i Skessuhorn att han nyligen stötte på lingonris under en vandring vid Munaðarnes i Borgarfjörður. Lingon har setts till även längre norrut i Norðurárdalur.

Lingon har tidigare växt främst på östra Island och i Öxarfjörður i nordost. Det är logiskt att det är just här som bäret dök upp först. Lingon trivs i de skogsmiljöer som finns just i dessa regioner och har sannolikt spridits till Island med hjälp av flyttfåglar.

I takt med att skogarna breder ut sig på Island - till stor del på grund av trädplantering - ökar också förutsättningarna för att ett bär som lingon ska följa med.

Skógrækt ríkisins skriver i ett pressmeddelande att lingon är ett välkommet tillskott till de isländska skogarna. Bäret gynnar fågellivet och den biologiska mångfalden. Eftersom lingon nu har setts på fler platser i landet är det troligt att spridningen fortsätter - vilket i sin tur gör att bäret kommer att bli en allt vanligare syn.

Botanikern Hörður Kristinsson säger i Morgunblaðið att det inte kommer att bli tal om någon lingonexplosion. Lingonris breder ut sig i långsam takt. För att lingon ska sprida sig vidare krävs att får inte äter upp allt ris.