torsdag 8 augusti 2019

Mike Pence på väg till Island

Mike Pence väntas besöka Island inom de närmaste veckorna. USA:s vicepresident planerar att hålla ett tal i Reykjavík om säkerhetspolitik i Arktis. Utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson förbereder just nu besöket. I dagsläget finns dock inget fastställt datum för Mike Pences första resa till Island. Det uppger Vísir.

USA:s intresse för Island har förändrats avsevärt de senaste åren. Mot slutet av Barack Obamas tid som president kom beskedet om de första amerikanska investeringarna i Natos anläggningar i Keflavík. Sedan Donald Trump tog över har intresset fortsatt växa.

Tidigare i år besökte utrikesminister Mike Pompeo Island. Han sade då att USA under en längre tid misskött relationerna med Island. Det hade enligt Mike Pompeo gjort att både Ryssland och Kina kunnat flytta fram sina positioner i regionen.

Sedan dess har fler investeringar i Keflavík aviserats. Även om det inte är aktuellt med någon ny permanent styrka på Island planerar USA för betydligt mer omfattande militär närvaro på Island. Det är i synnerhet rysk aktivitet till havs och i luften i Nordatlanten som föranlett en omprövning av situationen.

Intresset gäller inte bara Island. När Donald Trump i september besöker Danmark kommer han även att träffa regeringscheferna på Färöarna och Grönland. Utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson säger till Vísir att attitydförändringen beror på det nya politiska läget där Ryssland betraktas som ett allt större hot.

Nu är alltså även vicepresident Mike Pence på väg till Island. Att besöket var på gång meddelades först av tidigare presidenten Ólafur Ragnar Grímsson på Twitter.

Guðlaugur Þór Þórðarson säger till Vísir att besöket troligtvis kommer att ske inom kort. Det är dock inte helt klart att Mike Pence faktiskt kommer. Inte heller finns det något datum för besöket:
"Vi har arbetat med förberedelserna en tid. Så förhoppningsvis blir det av. Men det återstår att se."
Mike Pence ska bland annat diskutera de nya samarbeten som beslutades under Mike Pompeos besök. Han väntas också hålla ett tal om säkerhetspolitiska frågor i Arktis.

Guðlaugur Þór Þórðarson säger i Morgunblaðið att en hans främsta prioriteringar som utrikesminister är fördjupade relationer med USA. Han räknar själv att inom kort göra ett officiellt besök i USA som Mike Pompeos gäst.

Här kan du läsa mer om Mike Pompeos besök på Island.