lördag 10 augusti 2019

Musikstället Húrra i Reykjavík blir sportbar

Ännu ett av Reykjavíks populäraste musikställen går i graven. Húrra läggs ned - och i stället kommer en sportbar uppkallad efter fotbollskommentatorn Guðmundur Benediktsson. Gummi Ben Bar ska visa matcher på storbildsskärm. Men bland musiker finns ett stort missnöje med att Húrra försvinner och ersätts av en bar.

Guðmundur Benediktsson blev känd utanför Island när han kommenterade landslagets matcher under fotbolls-EM 2016. Inte minst var det hans glädje när Island besegrade England som spred sig över världen.

På Island är han främst känd som fotbollskommentator. Där kallas han sällan något annat än Gummi Ben. Nu skapas en sportbar uppkallad efter honom i Reykjavík. Det är Húrras gamla lokaler som håller på att byggas om.

Guðmundur Benediktsson säger i Fréttablaðið att idén inte kommer från honom själv. I stället var det samma personer som äger puben Drunk Rabbit och tidigare drev Húrra som vände sig till honom. Namnet blir Gummi Ben Bar.

Nedläggningen av Húrra är bara en i raden av spelställen som försvunnit i Reykjavík de senaste åren. Nasa, Faktorý och Sirkus är andra musikställen som gått i graven. Flera konsertarrangörer som Fréttablaðið talat med säger att det saknas lokaler för konserter i Reykjavík. För artister som inte är tillräckligt stora för att spela i Harpa är alternativen få.

Här kan du läsa mer om nedläggningen av andra konsertlokaler.