Silvertärnan flyger mellan Island och Antarktis. Men var fågeln stannar på vägen och hur den hittar föda under den långa färden är okänt. Med hjälp av gps-teknik ska silvertärnan kartläggas med betydligt större precision än tidigare. En av de forskare som arbetar med projektet är Freydís Vigfúsdóttir vid Háskóli Íslands.
Ingen annan fågel i världen flyger så långt som silvertärnan. Tidigare isländsk forskning visar att den kan tillryggalägga omkring 70 000 kilometer om året. Den kommer till Island på våren för att häcka. När hösten närmar sig lämnar den det norra halvklotet för att tillbringa ett drygt halvår söder om ekvatorn.
Många av de silvertärnor som häckar på Island tillbringar resten av året på Antarktis. Det finns fåglar som flyger söderut längs Afrikas och Sydamerikas kuster. Det kan dröja upp till tre månader innan de är framme.
Silvertärnan flyger inte raka vägen till Antarktis. De tros förflytta sig söderut genom att flyga i bågrörelser. Många har observerats norr om Azorerna där de stannar för att äta upp sig inför den andra halvan av färden.
Hittills har inte silvertärnans rörelser kunnat kartläggas med någon större precision. Nu ska ett nytt forskningsprojekt besvara frågorna om exakt hur silvertärnan förflyttar sig. En av forskarna är Freydís Vigfúsdóttir, biolog vid Háskóli Íslands.
Freydís Vigfúsdóttir berättar i Morgunblaðið att forskare under sommaren utanför Sandgerði har försett silvertärnor med gps-utrustning. Varje timme får forskarna en exakt position för varje fågel. Den utrustning som använts tidigare hade en felmarginal på 200 kilometer. Den mätte dessutom varken höjd eller hastighet:
"Det här är ett stort framsteg och förhoppningsvis får vi på grund av detta mer precisa och bättre svar på våra frågor om artens beteende."
Silvertärnor har synts till bland annat söder om Grönland och öster om Newfoundland under sensommar och tidig höst. Freydís Vigfúsdóttir säger i Morgunblaðið att det är troligt att de stannar till i dessa områden för att äta upp sig inför den fortsatta färden söderut. I dagsläget är dock detaljerna en gåta:
"Vi vet oerhört lite om detta i dag - till exempel om fåglarna landar på stränder där det inte finns mycket folk och än mindre forskare."Gps-utrustningen sätts fast på fåglarnas ben. Forskarna samlar in mätarna när fåglarna återvänder till Island för att häcka nästa sommar.
Här kan du läsa mer om silvertärnan på Island och ovan kan du se Víkurfréttirs reportage om projektet.