onsdag 21 augusti 2019

Reynisfjara avspärrat efter nytt jordskred från Reynisfjall


Det största jordskredet från Reynisfjall på många år föll tidigt i går morse över Reynisfjara. Raset rev upp ett stort hål i berget. Reynisfjall bedöms nu vara så instabilt att nya ras inte kan uteslutas. Den östra delen av den populära stranden hålls alltjämt stängd för besökare. Polis, markägare och Vegagerðin träffas i morgon för att diskutera situationen.

Senast ett riktigt stort jordskred drabbade Reynisfjara väster om Vík í Mýrdal var 2005. Då var det ett stort ras från Reynisfjall som föll över stranden. Det jordskred som föll tidigt i går morse var sannolikt något större. En hel del av jordmassorna hamnade ute till havs.

I måndags eftermiddag spärrade polisen av den östra delen av Reynisfjara. Beslutet togs sedan två turister under måndagen skadats lindrigt efter stenras. Det finns dessutom obekräftade uppgifter om att ytterligare en turist ska ha skadats under söndagen.

Jordskredet i går morse föll från ett eroderat platåberg. Det var exakt på samma plats som stenar rasade i måndags. Just det här området av Reynisfjall är instabilt. Det innebär att det finns en risk för nya jordskred och stenras. Dessutom har klippan urholkats vilket dessutom ökat riskerna för stenras.

Sigurður Sigurbjörnsson är vakthavande befäl vid polisen i Suðurland. Han säger till RÚV att han kom till Reynisfjara vid halv åtta i går morse. Han tror att jordskredet då nyligen hade inträffat:
"Jag kom hit strax före halv åtta och då såg jag det här, det här jordskredet och det mörkbruna havet och ett sådant moln över jordskredet och jag tänker att det rasade vid sjutiden."
Polis vaktade stranden under gårdagen och kommer att finnas på plats på Reynisfjara även i dag. Syftet med övervakningen är bland annat att förhindra att turister struntar i avspärrningarna.

Veðurstofa Íslands skickade en expert till Reynisfjara i går. Jón Kristinn Helgason säger till RÚV att myndigheten räknar med att rasen från Reynisfjall kommer att fortsätta:
"Man kan definitivt räkna med att det fortsatt rasar något från jordskredsöppningen och vi har kvar att gå igenom våra data för att utvärdera förhållandena och förhoppningsvis vet vi mer i morgon."
Þorsteinn Sæmundsson, geolog vid Háskóli Íslands, säger till RÚV att det är normalt med jordskred och stenras i regionen. Stranden vid Reynisfjall är på grund av Atlanten extremt utsatt för erosion. Det gör att fjället ovanför blir instabilt:
"Vår natur är vacker men den kan också vara ovänlig."
På torsdag möts polis, markägare och Vegagerðin för att diskutera situationen på Reynisfjara.

Här kan du läsa mer om Reynisfjara.