måndag 26 augusti 2019

Reynisfjara stängt för besökare - risk för nya jordskred

Foto: Sigurður Sigurbjörnsson/
Lögreglan
Reynisfjall är fortfarande mycket instabilt. Risken för nya jordskred gör att den östligaste delen av Reynisfjara hålls stängd för besökare. Tisdagens ras drog med sig omkring 25 000 kubikmeter jord. Turismminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir tänker nu diskutera kontinuerlig övervakning av stranden med miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson.

I tisdags morse föll ett stort jordskred från Reynisfjall väster om Vík í Mýrdal på den isländska sydkusten. Rasmassorna spred sig över stranden Reynisfjaras östligaste del och ut i havet. Skredet kan enligt Veðurstofa Íslands ha skett i omgångar. Det sista raset kom vid 7.30 på tisdagen.

Jordskredet är det tredje på tio år. Reynisfjall är fortfarande mycket instabilt. Det finns en rad sprickor i berget. Utöver faran för fler jordskred finns det enligt Veðurstofa Íslands också en risk för att enstaka klippblock kan falla över Reynisfjara.

Tisdagens jordskred drog med sig omkring 25 000 kubikmeter jord. Det föll från en höjd på 60 till 100 meter. Jordskredet är ungefär 100 meter brett och spred sig 50 meter från bergets fot. Som mest är jordmassorna 20 meter djupa men det genomsnittliga djupet är 5 meter. De största stenarna mäter 3 meter i kubikmeter. Jordskredet täcker en yta på 5 200 kvadratmeter.

Polis har övervakat stranden sedan i måndags. Då hade två besökare skadats av stenar som fallit från Reynisfjall. Polis har spärrat av den östra delen av Reynisfjara på grund av rasrisken.

Sigurður Sigurbjörnsson, vakthavande befäl vid polisen i Suðurland, säger i Morgunblaðið att åtgärderna inte är hållbara i längden. Under nätterna brukar vågorna dra med sig avspärrningsbanden.

Vid flera tillfällen har polisen fått avvisa turister som har struntat i avspärrningarna och gått in på den stängda delen av stranden. Den som inte följer polisens uppmaningar riskerar böter på mellan 100 000 och 500 000 isländska kronor.

Polis, markägare, kommunen, Veðurstofa Íslands och Vegagerðin diskuterade i fredags situationen på Reynisfjara. Slutsatsen var enligt ett pressmeddelande att den östra delen av Reynisfjara även i fortsättningen ska vara stängd för besökare. Skälet är att det finns en risk för fortsatta ras för Reynisfjall. De ska också diskutera framtida åtgärder på stranden.

Björn Ingi Jónsson vid Almannavarnir säger till Vísir att den västra delen av Reynisfjara - som också är den som är populärast bland turister - kommer att vara öppen även i fortsättningen. Risken för nya jordskred gör dock att den östra delen förblir stängd:
"Det ser så ut nu när vi tittar upp där och ser hur det ser ut där uppe att det är mycket som är löst, och det är har rasat runt en rätt stor klippavsats som finns där uppe och som vi har vissa farhågor om att även den skulle kunna ge sig iväg."
Þor­björg Gísla­dótt­ir, kommunchef i Mýrdalshreppur, säger i Morgunblaðið att jordskredet inte kommer som någon överraskning. Det är ett problem att inte alla turister respekterar avspärrningarna. Samtidigt finns det inte resurser för att ha ständig övervakning på stranden:
"Vi kan inte stå där och passa upp så att människor inte utsätter sig för faror. Det är upp till var och en att följa uppmaningar. Vi kan faktiskt inte göra mycket mer."
Turismminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir kommer att träffa miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson för att diskutera läget på Reynisfjara. Eventuell övervakning av stranden är en fråga för miljödepartementet och Umhverfisstofnun, skriver RÚV.

Veðurstofa Íslands har begärt mer pengar för att kunna kartlägga områden där det finns stor risk för jordskred. I dag är det bara en av myndighetens anställda som arbetar med jordskred - trots att det sedan 1901 är 40 personer som har omkommit i skred. Ingvar Kristinsson säger till RÚV att dödsoffren hade kunnat bli många fler om några av de senaste jordskreden inträffat på dagtid:
"För att undkomma skador så kan man säga att vi har haft tur att dessa skred som har skett på sistone har rasat på natten så det har varit få människor på plats."
Här kan du läsa mer om jordskredet på Reynisfjara.