måndag 5 augusti 2019

Sågar skandalpolitikers nya förklaring av hur "het" hon är

Íris Róbertsdóttir ger inget för Bergþór Ólasons förklaring till att hans uttalanden om att hon skulle vara mindre "het" skulle handla om politik och inte om hennes utseende. Centerpartistens påståenden utgår från en rad felaktigheter. Íris Róbertsdóttir tycker i stället att Bergþór Ólason borde skämmas för det han sade under skandalkvällen på Klaustur.

Bergþór Ólason var en av två centerpartister som fälldes för att ha brutit mot alltingets etiska regler under barrundan på Klaustur i Reykjavík i november förra året. Såväl alltingets presidium som den etiska nämnden ansåg att han genom sina uttalanden bland annat visat negativa attityder till unga kvinnor inom politiken.

En av de kvinnor som Bergþór Ólason talade om var Íris Róbertsdóttir, tidigare ersättare i alltinget för Självständighetspartiet som sedan ett drygt år tillbaka är kommunchef på Hemön. I kommunalvalet toppade hon För Hemöns lista, en lokal utbrytning ur Självständighetspartiet.

När skandalen på Klaustur briserade efter att inspelningar läckts till flera medier var Bergþór Ólason en av dem som bad om ursäkt för en rad uttalanden. Han sade då att han hade försökt kontakta Íris Róbertsdóttir för att be om ursäkt. Han ska dock inte ha fått tag på henne.

I olika inlagor till alltingets etiska nämnd har centerpartisterna bytt taktik. Borta är ursäkterna. I stället kommer de med nya förklaringar och hävdar att nämnden har missförstått en rad uttalanden som föll under kvällen.

Bergþór Ólason påstår att han inte alls recenserat Íris Róbertsdóttirs utseende när han talar om att hon längre inte är lika "het". Det han hävdar att han gör är i själva verket att bedöma hennes framtidsutsikter inom Självständighetspartiet på riksplanet efter att ha kandiderat för ett utbrytarparti i hemkommunen:
"När det här hände satt den kvinnliga politikern som kommunfullmäktigeledamot för Självständighetspartiet på Västmannaöarna. Det är naturligtvis uppenbart. Det är uppenbart i detta sammanhang att det syftar på kandidaten, att den inte är 'lika het' som den var tidigare, den är inte lika stark och så vidare. Det behövs en särskild vilja för att höra en sexuell underton i dessa kommentarer. Där beskrivs helt enkelt det förändrade läget för Självständighetspartiets fullmäktigeledamot på Västmannaöarna vad gäller hennes möjligheter att leda Självständighetspartiets lista i nästa alltingsval."
Bergþór Ólason talar länge om Íris Róbertsdóttir under kvällen. Han kallar henne bland annat "driftig, mycket begåvad och jävligt söt". Så fortsätter han:
"Nu tänker jag säga något som naturligtvis är mycket oförskämt, men det går utför fort med henne. Hon är mycket mindre het i år än vad hon var för bara två år sedan. Det är en otrolig skillnad."
Íris Róbertsdóttir ger inte mycket för Bergþór Ólasons nya förklaring av uttalandena på Klaustur. Hon säger till RÚV att såväl han som de övriga centerpartisterna som var med under barrundan bör skämmas:
"Men jag ger inget för ledamotens förklaringar vad gäller mig själv eftersom inte ens de enklaste fakta är rätt. ... Det påstås att jag har varit Självständighetspartiets kommunfullmäktigeledamot på Västmannaöarna, vilket jag aldrig har varit. Saken är - och har varit - en stor skam för dem som deltog."
Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.