tisdag 27 augusti 2019

Strandad grindval med svåra skador avlivades i vattnetEfter att länge ha simmat nära stranden utanför västra Reykjavík och Seltjarnarnes strandade en ung grindval vid Eiðsgrandi. Gång på gång försökte räddningsarbetare dra ut djuret till havs - men grindvalen simmade ständigt in mot land för att fastna på nytt. Efter flera timmars kamp var djuret så utmärglat att Matvælastofnun beslutade att avliva grindvalen.

Vid 9-tiden i morse upptäcktes en grindval simma längs kusten vid västra Reykjavík och Seltjarnarnes. Den tog sig allt närmare land och verkade inte följa något fiskstim. Vid 10-tiden strandade grindvalen vid Eiðsgrandi. Den hade då följts av ett valskådningsfartyg.

Efter en timme anlände räddningstjänsten. De drog loss grindvalen flera gånger - men varje gång simmade den in mot land för att stranda på nytt. Det var uppenbart att den skadades av att fastna på klipporna. För varje gång verkade också grindvalen vara allt mer utmärglad och förvirrad. Den hade skärsår på ryggen och bölder på stjärtfenan.

När tidvattnet gick från ebb till flod lyckades räddningsarbetarna med hjälp av båt som mest driva ut grindvalen 150 meter från stranden. Det hjälpte inte. Som mest var ett tiotal personer i vattnet samtidigt för att försöka undsätta grindvalen.

Vid 17-tiden beslutade Matvælastofnuns veterinär att den skulle avlivas. Skadorna bedömdes då vara så stora att grindvalen inte skulle kunna överleva. Dessutom var det uppenbart att den plågades.

Det döda djuret fördes enligt ett pressmeddelande ut till havs och sänktes. Det rörde sig om en ung hane som var cirka tre meter lång.

Här kan du läsa mer om grindvalar som strandat på Island i sommar och ovan kan du se en räddningsaktionen. Titeln på filmen är dock vilseledande eftersom djuret inte kunde räddas.