måndag 2 september 2019

300 skyddar Mike Pence under besöket på Island

Omkring 300 personer ska skydda och övervaka vicepresident Mike Pences besök på Island på onsdag. Men något möte med statsminister Katrín Jakobsdóttir verkar det inte bli. Han väntas landa i Keflavík på morgonen och fortsätter till Storbritannien redan på eftermiddagen. Mike Pence träffar bland annat utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðar­son.

När Donald Trump med kort varsel ställde in sin resa till Polen i veckan fick i stället vicepresident Mike Pence rycka in. Än så länge har dock hans planer för besöket på Island på onsdag inte ändrats. Han väntas landa i Keflavík på morgonen. På eftermiddagen flyger han vidare till Storbritannien.

Om inte de planerna ändras innebär det att det inte blir något möte med statsminister Katrín Jakobsdóttir. Hon befinner sig då på Nordisk facklig kongress i Malmö.

Turerna kring ett eventuellt möte med Mike Pence har varit många. USA:s ökade militära intresse för Island är en känslig fråga inom Gröna vänstern. Under helgens partistyrelsemöte klubbade Katrín Jakobsdóttirs parti ett uttalande mot upprustningen i Arktis och på Island samt mot Nato-medlemskapet. Upprustningen beskrevs vidare som ett hot mot miljön.

USA lägger fram till 2021 totalt 57 miljoner dollar på Natos anläggningar i Keflavík. Även Island går in ekonomiskt för att stödja upprustningen. Även om Gröna vänstern motsätter sig utvecklingen så är den i linje med Nato-medlemskapet och försvarsavtalet med USA. Det motståndet har Gröna vänstern lovat att inte driva aktivt i koalitionen med Självständighetspartiet och Framstegspartiet.

Katrín Jakobsdóttir säger till Vísir att hon står bakom helgens resolution. Hon efterlyser också mer debatt om utvecklingen:
"Vår inställning i dessa frågor är att vi motsätter oss all upprustning i Arktis och vi har lagt stor vikt vid att det hålls utanför vid uppbyggnad av krigs- och försvarsinstallationer. Detsamma kan man naturligtvis säga allmänt om nordhavet där vi naturligtvis ser ökad aktivitet från olika typer av fordon som används i militärt syfte."
Hon säger i Fréttablaðið att det är osäkert om det blir något möte med Mike Pence. Och i så fall krävs alltså att han ändrar sina resplaner. Enligt Morgunblaðið finns det i dagsläget ingen sådan information. Katrín Jakobsdóttir säger till RÚV att hon inte har något emot Mike Pence som person. Däremot oroas hon över utvecklingen i regionen:
"Jag är bekymrad över denna ökade upprustning oavsett varifrån den kommer. Det handlar inte bara om amerikaner utan även om ryssar och kineser eftersom jag inte anser att det här är vägen till fredliga förbindelser."
De exakta planerna för Mike Pences besök är inte kända. Han kommer att träffa utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðar­son som också kommer att fungera som värd under hans vistelse på Island. Utöver säkerhets- och försvarsfrågor kommer de också att diskutera utökat utbyte inom handel - ett arbete som påbörjades i samband med utrikesminister Mike Pompeos besök på Island tidigare i år.

Mötet med Guðlaugur Þór Þórðar­son äger rum i Höfði i Reykjavík. Där kommer Mike Pence även att träffa Reykjavíks borgmästare Dagur B. Eggertsson. Han äter lunch med president Guðni Th. Jóhannesson på Bessastaðir.

Ett stort säkerhetspådrag kommer enligt Morgunblaðið att vara på plats under Mike Pences besök. Totalt kommer omkring 300 personer att följa vicepresidenten under vistelsen på Island. Det rör sig om isländsk polis, kustbevakning och poliser från insatsstyrkan samt personal från Secret Service.

Flera amerikanska helikoptrar har redan förts till Keflavík. Fler fordon som kommer att användas under besöket kommer att landa i Keflavík före vicepresidenten.

Amerikanska myndigheter ska ha hört sig för om möjligheter att stänga gator i Reykjavík för trafik medan Mike Pence är i landet. De ska också ha undersökt möjligheter att ta med bombhundar, rapporterar Morgunblaðið.

Men det är inte bara inom Gröna vänstern som besöket är kontroversiellt. Socialdemokraterna står bakom Islands medlemskap i Nato - men även här finns en utbredd kritik mot Mike Pence och USA:s regering när det gäller bland annat synen på jämställdhet och mänskliga rättigheter.

En kritiker är Þórhildur Sunna Ævarsdóttir, alltingsledamot för Piratpartiet. Hon säger till RÚV att det är motsägelsefullt att välkomna Mike Pence när han representerar åsikter som går emot en rad grundläggande värderingar.

Helga Vala Helgadóttir, alltingsledamot för Socialdemokraterna, skriver i Morgunblaðið att USA borde ta hand om de föroreningar som trupperna efterlämnat på olika platser i landet innan någon ny upprustning påbörjas. Hon nämnder bland annat de miljögifter som hittats vid radarstationen på Heiðarfjall på Langanes:
"Nu kommer nyheter om att ni tänker öka er närvaro här i landet kraftigt. Jag tycker att det är ganska djärvt av er eftersom ni ju inte har städat efter er senaste närvaro här i landet. Det vittnar inte om mycket hyfs att komma hit på nytt utan att ha återställa så att marken här är oförstörd efter er senaste vistelse."
Här kan du läsa mer om Mike Pences besök på Island.