lördag 7 september 2019

62 grindvalar strandade på Langanes - ingen gick att rädda

62 grindvalar hittades i går eftermiddag strandade på Langanes utanför Þórshöfn på nordöstra Island. Redan då var flera av djuren döda. Räddningsarbetare hade förhoppningar om att kunna undsätta de överlevande grindvalarna tidigt i morse när ebb övergick till flod. Aktionen ställdes in - och i stället sköts de sju sista djuren som var vid liv.

Vid 16-tiden i går upptäckte personer som var ute för att samla in får att ett stort antal grindvalar hade strandat vid Ytra-Lón på Langanes på nordöstra Island. Räddningsarbetare och polis från Þórshöfn ryckte ut för att förbereda en räddningsaktion.

Totalt rörde det sig om 62 grindvalar. De hade sannolikt varit fast på stranden i flera timmar när de upptäcktes. Ungefär en tredjedel av djuren visade inga livstecken. Andra kämpade för att överleva.

Förutsättningarna för att undsätta de strandade grindvalarna var svåra. Polis och räddningstjänst förberedde en räddningsaktion tidigt på morgonen i samband med att ebb övergick till flod. Planerna övergavs dock sent på fredagskvällen. Vid 21-tiden i går - när det var ungefär åtta timmar kvar till flod - var det högst 15 av djuren som var vid liv.

Polisen gjorde i samråd med Matvælastofnun bedömningen att det inte fanns några förhoppningar om att kunna rädda något av djuren. På förmiddagen togs i stället beslut om att de sju grindvalar som ännu inte dött skulle skjutas för att undvika en än mer plågsam och utdragen dödskamp på stranden.

Det är inte helt ovanligt att just grindvalar och späckhuggare strandar i regionen. Men att så många som 62 grindvalar strandar samtidigt gör händelsen till den största i modern tid på Langanes.

Det blir nu markägarens ansvar att få bort de döda grindvalarna från stranden. Om kropparna börjar ruttna brukar det innebära en kraftig stank.

Under sommaren har ett stort antal grindvalar strandat på sydvästra och västra Island. Förra helgen strandade en späckhuggare inne i hamnen i Þórshöfn. Räddningsarbetare lyckades då under natten mot lördagen med hjälp av båt få loss och driva den ut ur hamnen. På morgonen hittades samma späckhuggare död på stranden inte långt från hamnen.

Här kan du läsa mer om den strandade späckhuggaren.