fredag 6 september 2019

Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir blir ny justitieminister

Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir blir i dag Islands nya justitieminister. Hon blir då den näst yngsta ministern genom tiderna. Bjarni Benediktsson, ledare för Självständighetspartiet, meddelade sitt val i går. Det betyder att Sigríður Á. Andersen inte får tillbaka den ministerpost hon avgick från för ett halvår sedan.

Den 13 mars i år avgick Sigríður Á. Andersen från uppdraget som justitieminister. I praktiken tvingades hon bort från posten. Hennes utnämningar av domare till Landsréttur förklarades vara olagliga av Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Trots att förfarandet dömdes ut medgav hon inga misstag.

Själv beskrev hon avhoppet som tillfälligt. Så kunde det också tolkas när Bjarni Benediktsson, ledare för Självständighetspartiet, valde att ge uppdraget till Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir. Hon var sedan tidigare turism-, industri- och innovationsminister och talade själv om den nya posten som tillfällig.

I dag samlas regeringen på Bessastaðir för konselj med president Guðni Th. Jóhannesson. Då tar Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir enligt ett pressmeddelande över som justitieminister.

De senaste veckorna har kantats av spekulationer. Bjarni Benediktsson meddelade sitt val i går i samband med ett möte med partiets alltingsgrupp. Valet ska ha godkänts enhälligt.

Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir blir den yngsta justitieministern genom tiderna. Hon fyller 29 år i november. Hon har varit partisekreterare sedan 2015 och suttit i alltinget sedan 2016. Hon är utbildad jurist och har de två senaste åren varit ordförande för alltingets utrikesnämnd.

Hon blir dessutom den näst yngsta ministern i Islands historia. Yngre har bara framstegspartisten Eysteinn Jónsson varit. Han var 27 år och 11 månader när han 1934 tillträdde som finansminister. Tvåa på listan innan utnämningen av Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir var just Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir som blev minister när hon var 29 år och 2 månader.

Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttirs inträde i regeringen blir den enda förändringen som Bjarni Benediktsson gör. Det har ryktats att Kristján Þór Júlíusson skulle kunna vara på väg bort från uppdraget som fiske- och jordbruksminister. Så blir det alltså inte.

Aspiranterna har varit många. Att Sigríður Á. Andersen vill ha tillbaka jobbet är ingen hemlighet. Hon är dock en så stor politisk belastning att det vore omöjligt för Bjarni Benediktsson att få gehör för en återkomst hos Gröna vänstern, ett av de tre partier som ingår i regeringen.

Birgir Ármannsson - som är Självständighetspartiets gruppledare i alltinget - är en lågmäld men respekterad politiker i mittfåran som de flesta förmodligen hade kunnat acceptera. De övriga kandidaterna har uppenbara nackdelar. Brynjar Níelsson har svårt att hålla sig till partilinjen och hans fru är en av de domare som utsågs på olagliga vägar av Sigríður Á. Andersen. Páll Magnússon har hamnat på kollisionskurs internt. Haraldur Benediktsson representerar en valkrets som redan har en minister.

En utnämning av en man hade sannolikt föranlett kritik på grund av könsfördelningen. Något som förmodligen talade emot Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir var att hela partiets topptrio - där Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir dessutom är vice ordförande - nu ingår i regeringen. Och valet av Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir styr partiet i en mer liberal riktning jämfört med till exempel den mer konservativa Sigríður Á. Andersen.

Ett val av en person med en konservativ profil hade dessutom kunnat uppfattas som en försonande gest mot de medlemmar som motsatt sig partiledningens stöd till införandet av tredje steget i EU:s energipolitiska program. Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir har varit en av de mest tongivande rösterna för ett ja till förslaget.

Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir var på en konferens i Helsingfors när hon fick beskedet i går kväll bara minuten innan mötet med alltingsgruppen skulle börja. Hon reser nu tillbaka till Island tidigare än planerat för att kunna vara med på mötet på Bessastaðir klockan 16 lokal tid i dag.

Här kan du läsa mer om valet av justitieminister.