tisdag 3 september 2019

Majoritet i alltinget röstar för ny fas i EU:s energipolitik



Med 46 röster mot 13 röstade alltinget i går ja till införandet av det tredje steget i EU:s energipolitik. Samtliga ledamöter från Centerpartiet och Folkets parti sade nej. Det gjorde dessutom en piratpartist och en självständighetspartist. Ledamöter som röstade ja kallades svikare och landsförrädare av åhörare. En centerpartist ville resa en nidstång mot ja-sidan.

Efter totalt 148 timmars debatt var det i går dags för votering i frågan om införandet av den tredje fasen i EU:s gemensamma energipolitik. Förslaget röstades igenom med bred majoritet - med 46 röster mot 13. Fyra ledamöter var inte på plats. Island blir därmed det sista EES-landet som godkänner detta tredje steg.

Samtliga ledamöter från Centerpartiet och Folkets parti röstade mot förslaget. Det gjorde också Självständighetspartiets Ásmundur Friðriksson och Piratpartiets Jón Þór Ólafsson. Alla ledamöter från Gröna vänstern, Framstegspartiet, Socialdemokraterna och Renässans stod alltså bakom införandet.

Omröstningen var ovanligt dramatisk. På Austurvöllur utanför alltinget i Reykjavík demonstrerade ett hundratal personer. Vissa av dem gick till hårda verbala angrepp mot ja-sidan. Somliga skanderade att de som röstade ja var landsförrädare.

Även på åhörarläktarna var stämningen hätsk. Alla som ville följa omröstningen i alltinget fick inte plats. Två personer visades bort från läktarna sedan de ropat åt politiker från ja-sidan att de var svikare och landsförrädare. Talmannen Guðjón S. Brjánsson uppmanade gång på gång personerna på läktaren att vara tysta.

En av de politiker som utsattes för verbala angrepp från meningsmotståndare bland åhörarna var Renässans ledare Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir. Hon dömde ut Centerpartiet som en rörelse som ägnade sig åt "rovdrift" och för att ha "ockuperat" energipolitiken som fråga som ett sätt att förflytta fokus från interna kriser:
"Det är det verkliga hotet mot demokratin och mot landets suveränitet."
Gröna vänsterns Svandís Svavarsdóttir vände sig också mot de metoder Centerpartiet använt för att förhala omröstningen. Hon sade att det var viktigt att markera mot den typen av aggressivitet. Socialdemokraten Guðmundur Andri Thorsson ansåg att centerpartisterna ägnade sig åt att prata strunt och skapa oreda.

Þorsteinn Sæmundsson, alltingsledamot från Centerpartiet, fick hörbart medhåll från åhörarläktaren samtidigt som många i bänkarna protesterade. Han hänvisade till forna tiders nidstänger - en symbol bestående av ett djurhuvud som riktas mot fiender ihop med besvärjelser som ska bringa olycka över dem:
"De som godkänner den här saken kommer att resa en nidstång över sig själva och sitt parti för lång framtid."
Partikamraten Gunnar Bragi Sveinsson bemötte kritik om att han var chauvinistisk genom att säga att han gärna var chauvinist om det innefattade att försvara Islands intressen. Birgir Þórarinsson, en annan centerpartist, var övertygad om att det snart skulle visa sig ha varit ett misstag av alltinget att rösta ja till det energipolitiska programmet:
"Historien kommer att visa att Centerpartiet hade rätt."
Flera centerpartister hävdade att regeringen inte tillräckligt hade utrett konsekvenserna av att säga ja till förslaget. Utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson svarade att alla frågor utom en hade besvarats. Han efterlyste en förklaring om varför Centerpartiet på Island plötsligt börjat gå hand i hand med Centerpartiet i Norge i just denna fråga.

Folkets parti - som efter avhopp till just Centerpartiet bara har två ledamöter i alltinget - sade också nej. Partiledaren Inga Sæland ansåg att makt förflyttats till Bryssel i och med gårdagens beslut.

Två ledamöter gick alltså emot partilinjen och röstade nej. Ásmundur Friðriksson motiverade sin röst med att ett ja innebar en risk som han inte vågade ta eftersom han inte ville äventyra Islands framtid. Jón Þór Ólafsson sade att suveräniteten gradvis förhandlades bort genom att makt flyttades till EU och överstatliga institutioner. Det kunde han av principskäl inte säga ja till.

Förslaget från turism-, industri-, innovations- och justitieminister Þór­dís­ Kol­brún­ Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir om att ett beslut om att alltinget måste säga ja till att eventuellt lägga en undervattenskabel till Storbritannien för export av elektricitet röstades igenom med 49 röster mot 10. Det var de nio centerpartisterna och Ásmundur Friðriksson som sade nej.

Däremot röstade majoriteten nej till att beslut om en undervattenskabel måste föregås av en folkomröstning. Förslaget - som kom från Inga Sæland - röstades ned med siffrorna 35 mot 13.

Efter gårdagens nederlag sade centerpartisterna att det var först nu som den verkliga kampen mot införandet började. Ingen av dem ville dock förklara vad det motståndet skulle gå ut på.

De fyra ledamöter som var frånvarande och därför inte röstade var socialdemokraterna Oddný G. Harðardóttir, Helga Vala Helgadóttir och Albertína Friðbjörg Elíasdóttir samt piratpartisten Þórhildur Sunna Ævarsdóttir.

Här kan du läsa mer om införandet av det tredje steget i EU:s energipolitik.