tisdag 17 september 2019

Nytt opinionsrekord för Centerpartiet på Island

Centerpartiet ökar till 13,4 procent i den senaste opinionsmätningen från Gallup. Det är partiets högsta siffra någonsin i Gallups månatliga väljarbarometrar. För Piratpartiet går utvecklingen i motsatt riktning. Stödet är nu 9,3 procent - den lägsta noteringen sedan senaste valet till alltinget hösten 2017.

Motståndet mot det tredje steget i EU:s energipolitiska program ser inte bara ut att ha förflyttat fokus från skandalen på Klaustur. Det ser dessutom ut att ha gett Centerpartiet en skjuts uppåt i opinionen sedan stödet rasat när skandalen avslöjades.

Nu stiger stödet till den högsta siffran någonsin hos Gallup. Centerpartiet får 13,4 procent, en ökning med 1,3 procentenheter jämfört med föregående mätning för en månad sedan.

Centerpartiet är nu Islands tredje största parti. I förra mätningen var det Piratpartiet som hade den positionen. Väljarstödet sjunker till 9,3 procent - vilket är den sämsta noteringen för Piratpartiet under den här mandatperioden. Färre har inte sympatisörerna varit på närmare två år.

Självständighetspartiet backade senast till den lägsta siffran sedan finanskraschen för snart elva år sedan. Nu stannar raset. Självständighetspartiet får 21,7 procent - en uppgång med 0,1 procentenhet.

Socialdemokraterna har nu varit näst största parti i ett och ett halvt år. Stödet vänder uppåt med 1,8 procentenheter. Om det hade varit val till alltinget i dag hade 15,5 procent lagt sin röst på Socialdemokraterna.

Fjärde största parti är Gröna vänstern med 12,8 procent - en uppgång med 0,8 procentenheter. Gröna vänstern går därmed om Renässans som minskar med 0,8 procentenheter till 11,4 procent.

För femte månaden i följd är utbrytaren Centerpartiet större än Framstegspartiet. Nu är stödet 8,3 procent, en tillbakagång med 0,2 procentenheter.

Både Folkets parti och Islands socialistparti hamnar även denna månad under femprocentsspärren till alltinget. Folkets parti får 3,8 procentenheter - en ökning med 0,1 procentenhet - och Islands socialistparti får 3,7 procentenheter - en uppgång med 0,5 procentenheter.

Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet är 50,3 procent. Det betyder att stödet för regeringen ökat med 2,2 procentenheter under den senaste månaden.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.