måndag 9 september 2019

Petad minister vill ingå i Självständighetspartiets ledning

En ratad minister och flera kommunpolitiker som lidit stora nederlag. Det är några av de hetaste kandidaterna till uppdraget som partisekreterare för Självständighetspartiet. Utnämningen av Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir till ny justitieminister betyder att en ny partisekreterare väljs redan nu på lördag.

I fyra år har Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir haft posten som partisekreterare för Självständighetspartiet. I fredags utnämndes hon till justitieminister. Eftersom partiets interna regler säger att partisekreteraren inte samtidigt får vara minister är uppdraget alltså ledigt.

Nästa partistyrelsemöte äger rum redan på lördag. Då ska en ny partisekreterare väljas. Det spekuleras om en rad kända namn från både kommun- och rikspolitiken. Gemensamt för flera av dem är att den politiska karriären varit på nedgång under en längre tid.

Alltingsledamoten Jón Gunnarsson är den enda som hittills meddelat att han kandiderar. Han skriver på Facebook att han "anser att min erfarenhet och kunskap kommer att komma väl till pass i detta viktiga arbete".

Jón Gunnarsson har representerat Självständighetspartiet i alltinget sedan 2007. Under 2017 var han kommun- och kommunikationsminister. När partiet efter valet hösten 2017 bildade koalition med Gröna vänstern och Framstegspartiet fick han inte nytt förtroende som minister. Inte heller föll valet på honom när partiledaren Bjarni Benediktsson utsåg en ny justitieminister.

Det som talar för Jón Gunnarsson är en stark förankring inom fiskeindustrin. Han tillhör också en falang inom partiet som har hamnat i skymundan i regeringssamarbetet - och som snarare påminner om den nyliberala konservatism som dominerade under Davíð Oddssons tid som ordförande.

Men Jón Gunnarsson har också haft svårt att gå i takt med den nuvarande ledningen. Missnöjet med regeringens infrastrukturpolitik har gjort att han på egen hand tagit initiativ som inte sällan gått på tvärs mot eller gått före partilinjen. Han är knappast Bjarni Benediktssons favorit till posten.

Jón Gunnarsson meddelade att han kandiderade först under ett partimöte i Kópavogur. Han är själv hemmahörande i den sydvästra valkretsen. Den är också traditionellt en av partiets starkaste fästen.

En som enligt Morgunblaðið överväger att kandidera är Eyþór Arnalds, Självständighetspartiets ledare i Reykjavík. Även här handlar det om en politiker som på sistone inkasserat fler förluster än vinster. Han misslyckades med uppdraget att ta tillbaka makten i kommunen. Och hans konfrontationsinriktade stil i opposition - på ett sätt som påminner om Davíð Oddsson - har inte gett resultat.

Elliði Vignisson är i dag kommunchef i Ölfus. Han sågs länge som en tänkbar efterträdare till Bjarni Benediktsson. Men kommunalvalet på Västmannaöarna våren 2018 blev ett fiasko för partiet. Efter en intern splittring förlorade Självständighetspartiet majoriteten i fullmäktige. Och Elliði Vignisson flyttade till betydligt mindre Ölfus för uppdraget som kommunens högsta tjänsteman.

I den södra valkretsen har Elliði Vignisson alltjämt en stark förankring. Trots nederlaget på Västmannaöarna betraktas han som en politiker som - till skillnad från Jón Gunnarsson - kan ha en hel del ogjort. Splittringen och valförlusten är dock stora minus för Elliði Vignisson.

Kristján Þór Magnússon, kommunchef i Norðurþing, är ett annat namn som nämns. Han säger i Fréttablaðið att han ännu inte har bestämt sig för om han tänker kandidera. Även om han är uppskattad i regionen är han ett okänt namn för många medlemmar. Att han gick med i partiet först inför senaste valet gör att det sannolikt är för tidigt för att ta steget till ett tungt uppdrag på riksnivå.

En med något starkare förankring är Áslaug Hulda Jónsdóttir, kommunstyrelsens ordförande i Garðabær. Det som talar för henne på samma sätt som andra kommunpolitiker är att de två övriga i partitoppen - ordförande Bjarni Benediktsson och vice ordförande Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir - är rikspolitiker. Ofta brukar det lyftas fram som en fördel att även kommunnivån finns representerad i ledningen.

Hildur Björnsdóttir, ledamot i kommunfullmäktige i Reykjavík, Eva Björk Harðardóttir, kommunchef i Skaftárhreppur, och Vala Pálsdóttir, ordförande för partiets kvinnoförbund, är andra namn som förekommer i spekulationerna.

Här kan du läsa mer om utnämningen av Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir.