torsdag 19 september 2019

Rekordmånga avvisningar från Schengen i Keflavík

Hela 161 personer avvisades förra året från Schengenområdet när de försökte resa in via Keflavík. Aldrig tidigare har så många avvisningar gjorts från flygplatsen. Den stora majoriteten stoppades eftersom de inte hade giltigt visum till Schengenområdet. Det framgår i den årliga rapporten från polisen på Suðurnes.

Flygplatsen i Keflavík utgör en av Schengenområdets yttre gränser. Under 2018 var det alltså 161 personer som inte fick resa in i området. I 142 av dessa fall hade resenärerna inte något giltigt visum till något land inom Schengenområdet.

Avvisningarna har ökat dramatiskt de senaste åren. Under 2017 var det 54 personer som stoppades från att resa in. Det var i sin tur en kraftig ökning jämfört med 2016 då det var 26 resenärer som stoppades vid gränsen. Och 2015 var det 21 personer som tvingades vända tillbaka.

Enligt polisen på Suðurnes behöver det inte vara så att det är allt fler som försöker ta sig in i Schengenområdet utan rätt dokument. I stället är troliga förklaringar det ökade resandet via Keflavík samtidigt som de tillgängliga databaserna används i allt större utsträckning för att kontrollera passagerare.

Men 2018 var också ett rekordår för upptäckta förfalskningar. Totalt stoppades 98 personer från att resa in i Schengenområdet med falska dokument. Det vanligaste var pass eller andra id-handlingar som var helt och hållet förfalskade. Något mindre vanligt var handlingar som på något sätt hade manipulerats. De flesta förfalskningarna upptäcktes hos personer som kom från Danmark, Spanien, Tyskland och Ungern.