söndag 22 september 2019

Siktade på Michelinstjärna - i konkurs med miljonskuld

Nostra i Reykjavík hade siktet inställt på en Michelinstjärna. För att nå dit låg fokus på isländska råvaror och minskat matsvinn. Men efter knappt två år tvingades restaurangen stänga eftersom den inte gick runt. Nu står det klart att bolaget som drev Nostra efterlämnar 106 miljoner isländska kronor i skulder.

Sensommaren 2017 öppnade Nostra i Kjörgarður längs Laugavegur i Reykjavík. Då hade köpcentrumet under en längre tid genomgått en renovering. Nostra tog över lokalerna efter en thairestaurang som inte hade råd att förnya kontraktet sedan ägarna höjt hyran efter renoveringen.

Nostra ställde in siktet på en Michelinstjärna. Köksmästarna Einar Björn Guðnýjarson och Carl Kristian Fredriksen hade erfarenhet från en rad hyllade restauranger. Einar Björn Guðnýjarson hade bland annat varit biträdande köksmästare på Dill, den enda isländska restaurangen som någonsin har haft en stjärna i Guide Michelin.

På menyn fanns isländska råvaror som makrill, lax och alger. Nostra profilerade sig som en restaurang som använde råvaror från närområdet och som strävade efter att minska matsvinnet. Även cocktailbaren Artson - som tillhörde restaurangen - följde samma filosofi.

Någon stjärna i Guide Michelin blev det aldrig. Men guiden uppmärksammade ändå den isländska nykomlingen. I rekommendationen betonades att gästerna inte skulle låta sig luras av fasaden. I lokalerna i Kjörgarður fanns en restaurang som höll hög kvalitet.

Nostra fick dock aldrig verksamheten att gå runt. Restaurangen stängde för gott i maj i år. Nu är konkursen slutförd. Bolaget som drev Nostra hade skulder på 106 miljoner isländska kronor. I konkursboet fanns inga tillgångar. Fordringsägarna får alltså ta hela förlusten från Nostras konkurs.

Här kan du läsa mer om Dills konkurs.