fredag 27 september 2019

Största varseldagen för isländska banker efter kraschen

Över 130 personer miste sina jobb inom den isländska finanssektorn i går. Så många anställda har inte varslats på en enda dag sedan finanskraschen drabbade Island hösten 2008. Arion banki säger upp 100 personer för att förbättra lönsamheten medan Íslandsbanki gör sig av med 20 anställda. Dessutom varslar kortföretaget Valitor tolv personer.

Wow Airs konkurs för ett halvår sedan var den hittills enskilt största smällen för isländska arbetstagare sedan finanskraschen hösten 2008. Effekterna av flygbolagets konkurs fortsätter att sprida sig. Direkt drabbade de i synnerhet byggbranschen och den övriga turistnäringen. Men de har också påverkat finanssektorn.

Drygt 130 personer varslades alltså i går om uppsägning. Det största varslet kom från Arion banki som säger upp 100 anställda. Íslandsbanki - som tidigare i september gjorde sig av med sex anställda - sade upp ytterligare tjugo personer. Dessutom meddelade kortföretaget Valitor att tolv miste sina jobb.

Så många har inte varslats på en enda dag sedan kraschen. Även onsdagen var en svart dag på arbetsmarknaden. Då varslade Icelandair 73 piloter. Flygbolaget hoppas dock kunna återanställa dem till våren då trafikvolymerna ökar och flygplansmodellerna Boeing Max 8 och 9 väntas vara åter i trafik.

Att Arion banki skulle minska personalstyrkan var inte oväntat. Banken gjorde förra året en vinst på 7,8 miljarder isländska kronor - vilket var en avsevärd minskning jämfört med 14,4 miljarder under 2017. I år har vinstmarginalen krympt ytterligare.

Arion banki har nyligen också förlorat stora summor efter att ha lånat till bland annat Wow Air och United Silicon som senare gick i konkurs.

I juni fick vd:n Höskuldur H. Ólafsson gå med ett avgångsvederlag på 150 miljoner isländska kronor. Han efterträddes av Benedikt Gíslason.

Samtidigt som banken i går varslade 100 anställda klubbades också en ny organisation. Två avdelningar försvinner. Målet är att det ska effektivisera arbetet. Omkring 80 personer försvinner från huvudkontoret i Reykjavík. Ett tjugotal anställda varslas från Arion bankis kontor i landet.

Nya ekonomiska mål för Arion banki presenterades också. Kostnaderna ska uppgå till högst hälften av intäkterna. Avkastningen på det egna kapitalet ska vara minst 10 procent - en nivå som inte har nåtts den senaste tiden.

Varslet - som motsvarar 12 procent av personalen - är dessutom det största i Arion bankis historia sedan banken grundades från delar av Kaupþings konkursbo. Under 2011 genomfördes en massuppsägning då 57 personer fick gå. Under 2016 varslades vid ett tillfälle 46 personer.

De anställda som miste sina jobb i går tvingades lämna lokalerna direkt efter ett möte med personalavdelningen. Uppsägningstiden räknas från den 1 oktober.

Marknaden reagerade positivt på uppsägningarna. Värdet på Arion bankis aktie steg i går med 2,26 procent på börsen i Reykjavík. Ingen annan aktie ökade lika mycket i värde under gårdagen.

Dessutom meddelade Valitor i går att tolv personer sagts upp. Kortföretaget ägs av Arion banki och har omkring 200 anställda. Valitor gjorde en förlust på 2,8 miljarder isländska kronor första halvåret 2019.

Även Íslandsbanki varslade alltså personal i går. Den här gången var det tjugo personer som fick beskedet att de skulle mista sina jobb. Uppsägningarna beskrevs som ett led i rationaliseringar för att öka lönsamheten.