onsdag 11 september 2019

Strandade sjömän räddade med helikopterTvå sjömän räddades tidigt i går morse efter att deras båt gått på grund nära Skálar på nordöstra Island. Räddningsbåtar från Bakkafjörður och Þórshöfn ryckte ut. Men nära stranden var förutsättningarna för att de två fiskarna skulle kunna undsättas för dåliga. I stället räddades de med en av kustbevakningens helikoptrar.

Larmet kom till polisen i Þórshöfn strax efter midnatt i går. En liten fiskebåt från Bakkafjörður med två personer ombord hade strandat vid Skálar, ett numera övergivet samhälle på Langanes.

Räddningsbåtar ryckte ut från Bakkafjörður och Þórshöfn. Räddningsarbetare skickades även ut från Húsavík. Samtidigt kallades en av kustbevakningens helikoptrar till platsen.

En räddningsaktion från land visade sig vara omöjlig. Båten hade strandat under en klippa vid kusten. Först på plats var en fiskebåt vid 1.20 på tisdagen. Inte heller den kunde undsätta männen eftersom den inte kunde gå tillräckligt nära land.

En dryg timme senare var räddningsbåten från Bakkafjörður framme. Då hade vädret blivit betydligt sämre.

I stället undsattes de två sjömännen med helikopter. Klockan var 2.35 när den var framme. De firades med bärgarens hjälp upp till helikoptern på 70 meters höjd i den tilltagande vinden, det låga molntäcket och nattmörkret. Därefter fördes de till sjukhuset i Akureyri för kontroll.

Ovan kan du se hur räddningen gick till.