lördag 28 september 2019

Thorbjørn Egner på väg att få gata i Reykjavík

Thorbjørn Egner kan få en egen gata i centrala Reykjavík. Det är en gata vid Þjóðleikhúsið som ska uppkallas efter den norske författaren - och det är på just denna teater som hans verk spelats inför storpublik. Thorbjørn Egner själv var så förtjust i uppsättningarna att han gav teatern rättigheterna till verken i hundra år.

Året var 1959 när ett verk av Thorbjørn Egner för första gången sattes upp på Island. Då var det Folk och rövare i Kamomilla stad som visades. Två år senare hade Þjóðleikhúsið i Reykjavík världspremiär på Klas Klättermus.

Thorbjørn Egner var så förtjust i teaterns uppsättningar att han gav dem spelrättigheterna till hans verk i hundra år. Villkoret var att den ersättning som skulle ha gått till honom som upphovsperson i stället skulle gå till en fond som skulle stödja scenkonst.

Nästa år fyller Þjóðleikhúsið 70 år. Teaterchefen Ari Matthíasson har vänt sig till kommunen för att få uppkalla en gata efter Thorbjørn Egner. Det rör sig om den lilla gata som ligger mellan Þjóðleikhúsið och Þjóðmenningarhúsið vid Hverfisgata.

Redan för fyra år sedan skickade Ari Matthíasson in ett liknande förslag. Då ville kommunens ortnamnsnämnd att gatan skulle få efterleden -sund. Sund används i Reykjavík just om många mindre gator som förbinder större gator.

I det nya förslaget är det Egnerssund som är Ari Matthíassons förslag. Han skriver att ingen annan dramatiker har varit lika generös mot teatern och ingen har heller lockat så många barn till Þjóðleikhúsið. Teatern kommer under jubileumsåret också att på nytt sätta upp Folk och rövare i Kamomilla stad.

Ortnamnsnämnden har inga invändningar mot Egnerssund. Förslaget har också fått klartecken i stadsplanerings- och kommunikationsnämnden. Nästa instans blir kommunstyrelsen.