söndag 1 september 2019

Tillverkade amfetamin och odlade cannabis - åtalas

På en gård i Borgarfjörður framställde de 8,5 kilo amfetamin. Och på en gård i Þykkvibær hade de över 200 cannabisplantor. Nu åtalas totalt sex män för inblandning i storskalig produktion av narkotika. Två av de misstänkta hade ledande roller i ett av de största försöken till narkotikasmuggling som har avslöjats på Island.

Den 20 september 2007 slog polisen till mot segelbåten Lucky Day i hamnen i Fáskrúðsfjörður på östra Island. Ombord hittades 23,5 kilo amfetamin, 13,9 kilo MDMA och 1 746 ecstasy-tabletter. Det var då det största narkotikabeslag som någonsin gjorts på Island.

Narkotikapartiet packades i Köpenhamn. Därefter seglade besättningen båten till Fáskrúðsfjörður via Shetlandsöarna och Färöarna. Polis fick dock kännedom om planerna och följde båten under en längre tid.

Sex personer dömdes för inblandning i smugglingen. Nio och ett halvt års fängelse respektive sju års fängelse blev straffen för två av männen som hade ledande roller.

Samma två män greps tillsammans med ytterligare en man den 7 juni i år. Polisen kunde då avslöja en amfetaminfabrik på en gård i Borgarfjörður. Där påträffades 8,5 kilo amfetamin.

Polisen slog också till mot en gård i Þykkvibær. Där hittades över 200 cannabisplantor. Totalt genomfördes nio husrannsakningar mot den misstänkta narkotikaligan.

Nu åtalas de tre männen och ytterligare tre personer för grovt narkotikabrott. Bland de övriga åtalspunkterna finns bland annat ringa narkotikabrott, innehav av anabola steroider och vapenbrott. Dessutom kräver åklagaren att all utrustning som användes till produktionen konfiskeras liksom två miljoner isländska kronor som misstänks ha varit betalning för narkotika.

Det finns även misstankar om att de inblandade gjort sig skyldiga till penningtvätt. Den utredningen pågår fortfarande.

Här kan du läsa mer om domen mot två av de män som nu åtalas på nytt.