söndag 8 september 2019

Tre stoppades i Keflavík med 16 kilo kokain - åtalas

Tre unga män åtalas för att ha smugglat in 16,2 kilo kokain till Island. Beslaget är det största som någonsin har gjorts på flygplatsen i Keflavík. De stoppades i tullen med kokain i två resväskor med lönnfack. Alla tre är tidigare ostraffade och i 20-årsåldern. Om de döms för grovt narkotikabrott kan de räkna med långa fängelsestraff.

Den 12 maj i år stoppades två unga islänningar i tullen i Keflavík. I en av väskorna fanns 8,4 kilo kokain och i den andra 7,8 kilo kokain. Kokainet var mycket rent. Utblandat hade gatupriset - som ligger på 18 000 isländska kronor per gram - varit omkring 864 miljoner.

De två männen kom från Frankfurt till Keflavík. Där hade tullen upptäckt kokain i en av väskorna. Deras isländska kollegor meddelades så att männen skulle kunna stoppas på flygplatsen. Där visade det sig alltså att det fanns kokain även i den andra resväskan.

Enligt åtalet reste de två männen tillsammans med en tredje man från Keflavík till Frankfurt den 10 maj. Där tog två av dem tåget till Amsterdam på uppdrag av den tredje mannen. I Amsterdam träffade de två okända män som gav dem varsin resväska.

De återvände med tåget till Frankfurt och checkade den 12 maj in på ett flyg till Keflavík. De två männen greps i samband med tillslaget i tullkontrollen. Den tredje mannen greps först fyra dagar senare i centrala Reykjavík. Han hade då fyra gram kokain på sig.

De två männen åtalas för grovt narkotikabrott själva smugglingen. Den tredje mannen åtalas för att ha planerat smugglingen. Han gav dem uppdraget att föra in narkotikan och gav dem fortsatta anvisningar genom meddelanden via en app. Han bekostade också flygbiljetter och övernattningar.

En av de två männen som hämtade kokainet åtalas även för penningtvätt. Vid en husrannsakan hittades 3,1 miljoner isländska kronor. De tros vara ersättningen för att ha tagit på sig uppdraget.

De åtalade är födda 1996 och 1998. Samtliga tre är tidigare ostraffade. Beslaget av totalt 16,2 kilo kokain är det största som någonsin har gjorts på flygplatsen i Keflavík.