söndag 20 oktober 2019

Brittiska experter beskådar oljeläcka i Seyðisfjörður

Hela 75 år efter att El Grillo sänktes i Seyðisfjörður fortsätter tankfartyget att läcka olja. Fartyget bombades av tyskt stridsflyg och sjönk. Oljan från vraket fortsätter att sippra ut och gör varje sommar så att ett stort antal sjöfåglar dör. Nu kommer en brittisk delegation till Island för att diskutera frågan och ansvaret, rapporterar RÚV.

Den 10 februari 1944 utförde tyskt stridsflyg en räd mot El Grillo, ett brittiskt tankfartyg som låg för ankar i Seyðisfjörður. Ingen av de 48 ombord skadades i bombattacken. Men fartyget skadades så svårt att kaptenen beslutade att det skulle sänkas. Skadorna var så omfattande att det inte fanns något hopp om att kunna rädda El Grillo.

I dag ligger El Grillo på 22 till 45 meters djup. Vid två tillfällen - senast 2001 - har fartygsvraket sanerats från olja. Dessutom har ett stort antal spränggranater bärgats. Men oljeläckaget fortsätter. Omkring 14 ton olja tros finnas kvar i vraket. Vid varmare temperaturer sipprar den ut ur håligheter och flyter upp till ytan. Varje sommar dör ett stort antal sjöfåglar till följd av oljan.

Bland lokalbefolkning och kommunpolitiker har frågan blivit allt hetare. Det har argumenterats för att både Tyskland och Storbritannien borde hjälpa till att sanera El Grillo.

Kommunchefen Aðalheiður Borgþórsdóttir vände sig till den brittiska ambassaden på Island. Därefter beslutade försvarsdepartementet att skicka två experter till Seyðisfjörður. Hon säger till RÚV att hon hoppas att Storbritannien vill bidra till saneringsarbetet. Ett första steg skulle kunna vara att dykare undersöker vraket och vad som kan göras:
"När fartyget sanerades 2001 så gjordes det hål i tankarna för att få upp oljan och de förseglades därefter och det kan till exempel vara så att svetsningarna har börjat ge med sig. Första steget är att hur situationen är och vad som går att göra och därefter att undersöka vad kostnaden blir och vem som skulle stå för notan."
Här kan du läsa mer om El Grillo.