lördag 12 oktober 2019

Finansminister: Öl är dyrt - men inte bara för isländsk skatt

Alkoholskatten på Island är hög. Det medger finansminister Bjarni Benediktsson. Men Europas högsta alkoholskatt kan enligt honom inte vara den enda förklaringen till att öl är så dyrt på uteställen. Själv noterade han nyligen att han i en hotellbar köpte öl som var 370 procent dyrare än i butik.

I dag är alkoholpriserna på Island 168 procent högre än snittet i EU. Och de ser ut att bli ännu högre. I regeringens budgetproposition för 2020 föreslås en höjning av alkoholskatten på 2,5 procent. Jämfört med exempelvis Sverige - som tillsammans med Finland har EU:s högsta alkoholskatt - är skatten på Island mer än dubbelt så hög för starksprit, vin och öl.

Ansvarig för skatterna är finansminister Bjarni Benediktsson. Han skriver på Facebook att alkoholskatten på Island är hög. Men han anser inte att den är det enda skälet till de höga priserna för alkohol på restauranger, barer och andra uteställen.

Bjarni Benediktsson berättar att han nyligen i samband med Självständighetspartiets partistyrelsemöte på Hótel Nordica i Reykjavík köpte en Tuborg i hotellbaren. Priset var 1 400 isländska kronor. I Vínbúðin - det isländska systembolaget - kostar samma öl 379 kronor. Påslaget var alltså omkring 370 procent.
"Kvinnan som betjänade mig höll med om att det var ett högt pris, men trodde dock inte att det var det högsta i staden. Det finns skäl till att noga följa med prisutvecklingen i landet - bland annat på grund av dess betydelse för turistnäringen att kunna erbjuda konkurrenskraftiga priser."
Alkoholfria drycker är på Island 34 procent dyrare än genomsnittet i EU.