torsdag 3 oktober 2019

Fler fall av badklåda i Landmannalaugar

Badare fortsätter att drabbas av badklåda av vattnet i Landmannalaugar. Umhverfisstofnun har ännu inte lyckats få stopp på spridningen. Myndigheten varnar nu i ett pressmeddelande besökare på nytt om riskerna för att smittas av badklåda i Landmannalaugar. Smittan sprids av änder som häckar vid vattnet.

Det första kända fallet av badklåda på Island är från 1997. Då drabbades ett hundratal personer som besökte Fjölskyldugarðurinn i Reykjavík. De smittades efter att ha gått barfota i en grund damm.

Några år senare kom de första fallen vid Landmannalaugar. Då var det en gräsand som häckade i området som spred smittan. Sedan dess har badgäster fortsatt drabbas. Smittspridarna är gräsänder och bergänder.

Umhverfisstofnun varnade förra året besökare för riskerna att smittas av badklåda i Landmannalaugar. Fler fall har rapporterats under året. Därför går myndigheten åter ut med information om smittorisken.

Målet är att få bort badklådan från Landmannalaugar. Det arbetet har enligt Umhverfisstofnun ännu inte lyckats. Den som drabbas får kraftig klåda och blåsor. Symtomen brukar gå över inom en vecka.

Här kan du läsa mer om badklåda i Landmannalaugar.