torsdag 17 oktober 2019

Forskare: Katla förbereder sig för nytt vulkanutbrott

Mýrdalsjökull fortsätter att expandera. Det gör också de ständiga jordskalven med tillförsel av magma. Ändå sker bara små rörelser i jordskorpan. Det kan betyda att vulkanen Katla har nått den nivå som är nödvändig för ett utbrott. Det säger Halldór Geirsson, docent i geofysik vid Háskóli Íslands, till Vísir.

Katla har inte haft något stort utbrott sedan 1918. Små utbrott som aldrig tog sig igenom Mýrdalsjökulls istäcke inträffade sannolikt 1955, 1999 och 2011. Efter den vulkaniska aktiviteten för åtta år sedan - som resulterade i en översvämning som spolade bort en bro över ringvägen - har jordskalven fortsatt.

Jordskalven i Mýrdalsjökull tolkas i regel som en signal på att ny magma strömmar in i Katlas magmakammare. Länge har forskare gjort bedömningen att Katla passerat den nivå som är nödvändig för ett utbrott. Halldór Geirsson säger till Vísir att det bara är en tidsfråga när nästa vulkanutbrott i Katla kommer:
"Ja, jag skulle tro att Katla håller på att förbereda sig för ett utbrott. Vi ser att det är lite expansion i vulkanen och väldigt mycket jordskalvsaktivitet om vi ser till längre tid. Även om den är olika från år till år så är det stadigt ganska mycket jordskalvsaktivitet och det pekar på att vulkanen förbereder sig i lugn och ro. Men om det är ett år eller tio år eller femtio år till nästa utbrott är det otroligt svårt att säga något om."
Ett av Halldór Geirssons uppdrag är att övervaka utvecklingen vid Katla. För det används bland annat jordskalvsmätare och gps-utrustning. De visar bland annat rörelser i jordskorpan och ytans expansion.

Halldór Geirsson säger till Vísir att Mýrdalsjökull expanderar i långsam takt. Den sker sannolikt på grunda djup - vilket i sin tur förmodligen betyder att magma har nått långt upp i berget.
"Det är mycket intressant hur mycket jordskalvsaktivitet det är i Katla sett till hur lite jordskorperörelser det är. Ett sätt att tolka det är att vulkanen faktiskt har kommit nära bristningsgränsen. Så när det bara kommer in en liten mängd magma så sker mycket jordskalv."
Magmakammaren kan vara grund. Då kan förloppet - från de jordskalv som följs av snabba magmarörelser uppåt i berget till utbrottets början - gå mycket snabbt. Men ett utbrott måste inte nödvändigtvis betyda att det sker under Mýrdalsjökull. Halldór Geirsson säger till Vísir att historien visar att Katlas vulkaniska system är svårt att förutsäga:
"Det kan vara alla möjliga vulkanutbrott som kan komma från Katla. Det är en så varierad utbrottshistoria, som Eldgjá. Eldgjáutbrottet är naturligtvis enormt. Det kommer från Katla."
Här kan du läsa mer om Katla.