torsdag 17 oktober 2019

Gångbro ersätter vadställe till naturbad i Laugavalladalur

Allt fler turister upptäcker Laugavalladalur där varmt vatten strömmar genom en å och bildar ett badvänligt vattenfall. Men bilister som är ovana vid vadställen har skadat sina fordon på vägen till naturbadet. Nu får i stället alla parkera vid stranden några hundra meter från badet. En gångbro ska nu avstyra skador både på hyrbilar och naturen.

Året var 1900 när Stefán Andrésson och Guðrún Hálfdánardóttir flyttade in i ett enkelt hus vid Laugavellir. De hade nära till glaciärälven Jökulsá á Dal men långt till närmaste granne på gården Brú. Det var första gången som någon slog sig ned vid Laugavellir.

Stefán Andrésson kämpade mot depression. Den 28 april 1906 piskades bostaden av ett kraftigt snöoväder. När stormen rasat färdigt konstaterade han att de mist nästan samtliga får. Stefán Andrésson kunde inte hantera förlusten och tog sitt liv. I kyrkoböckerna stod det dock bara att han dött en plötslig död.

Kvar på Laugavellir var hustrun och barnen, hennes mor och en brorson. De gav snart upp det hårda livet på det isländska höglandet och flyttade till mindre ogästvänliga trakter. Sedan dess har Laugavellir varit obebott.

De senaste åren har allt fler turister hittat till denna dal. Skälet är det varmvatten som också var en bidragande orsak till att Stefán Andrésson och Guðrún Hálfdánardóttir slog sig ned på platsen.

Länge var Laugavalladalur något av en hemlighet för lokalbefolkningen. De utnyttjade en primitiv övernattningsstuga som omklädningsrum. Därefter gick de den korta promenaden till Islands kanske mest unika naturbad.

Vid Laugavellir finns geotermisk energi som värmer vattnet i en liten å. Den bildar inte långt från stugan ett litet vattenfall - och just där går det att ställa sig mitt i forsen och ta ett dopp. Dessutom finns två naturliga bassänger för den som inte vill stå i själva vattenfallet.

Badet ligger någon mil från dammen Kárahnjúkar uppe på höglandet. Där den asfalterade vägen tar slut väntar en tålamodskrävande sträcka på stenig grusväg som bara är framkomlig för fyrhjulsdrivna fordon med hög markfrigång. Besvärligast är avsnittet från heden ned till dalen.

Men det är inte bara den här sträckan som ställer till det för ovana bilister. Strax innan Laugavalladalur finns ett vadställe över en liten älv. Här har enligt RÚV många turister skadat sina fordon när de kört för fort genom älven. De har då slagit i stenar på vägen upp ur älven och skadat underredet. Inga försäkringar täcker skador på underredet som uppstår i samband med körning i vattendrag.

I sommar har vägen fram till vadstället förbättrats. Den är nu framkomlig även för mindre jeepar. Och fler förändringar är på gång. Þorvaldur P. Hjarðar, en av markägarna, säger till RÚV att vadstället kommer att ersättas av en gångbro:
"Det är helt okej att gå några hundra meter till naturpärlor. Jag tror inte att det är på många platser som varmt vatten rinner i en å och så kan människor ställa sig upp i vattenfallet och tvätta sig bakom det. Detta är mycket speciellt."
Þorvaldur P. Hjarðar säger till RÚV att åtgärderna också är nödvändiga för att skydda naturen i området. Utan tydlig styrning av besökarna riskerar den att skadas - och därför försöker nu markägarna ihop med kommunen Fljótsdalshérað förebygga växande turistströmmar:
"Det här tål inte mycket och det som det slutar med om människor inte sköter sig och kör och åker utanför uppmärkta leder är gränser och begränsningar in till området."
Eftersom vägen till Laugavalladalur går över höglandet är den i regel bara framkomlig under några få månader under sommaren.