tisdag 8 oktober 2019

Guðmundur Ingi Guðbrandsson vill bli vice ordförande

Guðmundur Ingi Guðbrandsson vill bli vice ordförande för Gröna vänstern. Sedan knappt två år är han miljöminister i Katrín Jakobsdóttirs regering. Valet sker på Gröna vänsterns landsmöte i Reykjavík den 19 oktober. Den avgående vice ordförande Edward H. Huijbens ställer inte upp för omval.

Redan i januari i år meddelade Gröna vänsterns vice ordförande Edward H. Huijbens att han lämnar sitt uppdrag. Skälet är att han flyttar utomlands. Det betyder att posten blir ledig i samband med landsmötet i Reykjavík 18 till 20 oktober.

Nu meddelar Guðmundur Ingi Guðbrandsson att han vill ta över uppdraget. Han kom in i politiken för knappt två år sedan. Han var ordförande för miljöorganisationen Landvernd när partiledaren Katrín Jakobsdóttir utsåg honom till miljöminister i koalitionen med Självständighetspartiet och Framstegspartiet.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson skriver på Facebook att det är miljöfrågorna som han främst brinner för. Innan han blev minister hade han engagerat sig för miljön på annat sätt. Nu vill han fortsätta driva miljöpolitik i alltinget och se till så att frågorna inte glöms bort:
"Jag vill medverka till att skapa en ny tid. Jag vill se ännu fler miljövänner på kommandobryggan i isländsk politik och jag har därför bestämt mig för att kandidera till Gröna vänsterns vice ordförande på partiets landsmöte nu i oktober."
Han skriver att han vill se konkreta åtgärder för att motverka klimatförändringar och användningen av plast. Guðmundur Ingi Guðbrandsson skriver vidare att hans mål är att 2030 kunna säga att Island har lyckats ta sig an konsekvenserna av klimatförändringarna "med social rättvisa och naturskydd som ledstjärna":
"Jag vill se Island utvecklas och stärkas som naturens land där nyttjandet av naturresurser är hållbart och återbruket av mark kommer först. Nationalparker till lands och till sjöss visar tydligt nationens ambition och framsynthet  eftersom de är ett kraftfullt redskap för naturskydd och sysselsättningspolitik på landsbygden. Detta är också en vision om nya tider."
Hittills är Guðmundur Ingi Guðbrandsson den enda som har meddelat att han tänker kandidera. Hans beslut kan göra det svårt för politiker ur alltingsgruppen att ställa upp i valet.

Valet av Guðmundur Ingi Guðbrandsson är inte självklart. Han har visserligen skaffat sig en förhållandevis stark ställning internt under de två senaste åren. Men stödet är svagast på partiets vänsterfalang. Det är också därifrån som det är mest troligt med en motkandidat.

Katrín Jakobsdóttir representerar både storstad och partiets mittfåra. Sedan hon tog över som partiledare 2013 har vice ordföranden haft en stark koppling till landsbygden. När Björn Valur Gíslason hade posten kompletterades hon dessutom av en politiker med en tydlig vänsterprofil.

Det som kan tala mot Guðmundur Ingi Guðbrandsson är just att han inte har någon stark förankring på vänsterkanten. I dagsläget finns det ett ganska utbrett missnöje med den politik som Gröna vänstern för i regeringsställning ihop med Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Valet av en kandidat med vänsterprofil till vice ordförande skulle sannolikt kunna bidra till att minska missnöjet.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson har hög trovärdighet i miljöfrågor. Inte minst har kritik från Självständighetspartiet hjälpt hans anseende internt eftersom de två partierna ofta befinner sig på olika sidor i miljödebatten.

Frågan är om det räcker för att övertyga vänsterfalangen. För en hel del medlemmar kommer miljöfrågorna i andra hand. Om den gruppen gör sig tillräckligt högljudd kan det finnas utrymme för en verklig utmanare till Guðmundur Ingi Guðbrandsson.

Här kan du läsa mer om Edward H. Huijbens avhopp.